Waarom worden gekookte eieren blauw?
“In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur.” De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
Waarom verkleurt eigeel?
De blauwige kleur ontstaat door een chemische reactie tussen de zwavel die tijdens het koken in het eiwit ontstaat en het ijzer in de dooier. Maar in combinatie met het ijzer in het eigeel, geeft die zwavel een natuurlijke chemische reactie: de verkleuring.
Wat zegt de kleur van eigeel?
De kleur van een eierdooier kan variëren van lichtgeel naar donkeroranje. Dit kan beïnvloed worden door het voedsel dat de kip heeft gekregen. Als een kip voer op basis van tarwe krijgt, zal het een ei met een gele dooier leggen. Wanneer de kip mais eet, wordt de dooier meer oranje.
Hoe lang moet ik mijn eitje koken?
3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
Waarom eigeel grijs?
Soms heeft de dooier van een gekookt ei vanbinnen een groengrijze kleur. “Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de dooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen”, legt ze uit. Te lang is in dit geval langer dan 8 minuten, de tijd om een ei hard te koken.
Waarom eigeel groen?
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Wat zegt de kleur van de dooier van een ei?
Maar wat zegt de kleur nou over het ei? De kleur van de schil wordt bepaald door het ras van de kip. Kippen met rode oorlellen zouden dan een bruin ei leggen en de kippen met witte oorlellen zouden witte eieren leggen. Ook de kleur van de veren zijn bepalend in combinatie met de oorlellen.
Is eigeel een kleur?
De kleur van een eidooier kan variëren van licht geel tot donker oranje. In de praktijk geldt dit: hoe donkerder het eigeel, hoe meer maïs en groenvoeder de kip heeft gegeten. De kleur van de dooier is immers afhankelijk van de hoeveelheid bètacaroteen in het voeder van de kip.