Waarom zijn de houtprijzen zo hoog?
Houtprijzen zijn door de sluiting van zagerijen en een onverwachte stijging van de vraag naar hout naar het hoogste niveau in twee jaar tijd gesprongen. Geconfronteerd met de vrees voor een mogelijke recessie voorspellen veel industrieën een afname van de vraag naar veel grondstoffen, waaronder hout.
Waarom is hout duurder?
Door de lage productie en de toenemende vraag (vooral uit China) is er nu een groot tekort over de hele wereld. Dit drijft de prijs van hout gigantisch op. Niet aleen het hout zelf is duurder geworden, ook het vervoer per container. Hier bovenop komt nog eens de stijgende populariteit van hout.
Hoeveel procent is hout duurder geworden?
Houtprijs geëxplodeerd Wat betreft hout heeft dat meerdere oorzaken. Veel hout dat onze bouw gebruikt komt uit Scandinavië, de Baltische staten en Oost-Europa. Dit hout is tussen oktober en mei gemiddeld ruim 77 procent duurder geworden, laat brancheorganisatie Bouwend Nederland weten.
Wat doen de houtprijzen?
Rabobank analyseerde de stand van zaken in de markt: ‘De sterke opmars van de houtprijzen door een disbalans van vraag en aanbod is in de afgelopen maanden tot een einde gekomen. De houtzagerijen hebben de productie opgeschroefd om te profiteren van de sterk opgelopen prijzen, waardoor het aanbod sterk is toegenomen.
Wat doet de hout prijs?
De huidige vraag op hout is vooral te wijten aan de lage rentetarieven in de Verenigde Staten en Europa en het verschil tussen vraag en aanbod. En omdat veel zagerijen en logistiek in 2020 gesloten waren, is er weinig hout aangevoerd en liepen leveringen vertraging op. Dit alles heeft de prijs van hout doen stijgen.”
Welk hout is duurder geworden?
De prijzen voor Red Cedar gevelbekleding stijgen weer met 10-12%. Red Cedar wordt hierdoor extreem duur, prijzen ver boven de 2000 kuub!
Hoeveel is hout gestegen?
Daarnaast groeit er, zoals Gert Jan Nabuurs hoogleraar WUR onlangs publiceerde, in het Europese bos jaarlijks 1 miljard m3 bij. Hiervan wordt 600 miljoen m3 geoogst terwijl er voor 300.000 houtbouwwoningen ca. 15 miljoen m3 nodig is.
Wat is er aan de hand met hout?
De vraag naar hout is het afgelopen jaar wereldwijd enorm gestegen. Het aanbod van hout is enorm gedaald. Er is momenteel weinig of geen hout beschikbaar bij de leveranciers. Ook de lokale verkoop is een stuk gestegen door Corona, wat ten koste komt van de beschikbaarheid voor export.
Waarom bouwmaterialen zo duur?
De stijgende prijzen van bouwmaterialen hebben te maken met minder mondiaal aanbod. Door corona lagen fabrieken stil of draaiden ze op halve kracht. Bovendien werd geanticipeerd op een economische dip en minder vraag naar materiaal. In plaats daarvan nam die flink toe.