Waarom zit er kalk in cement?

Waarom zit er kalk in cement?

Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).

Waarom Trascement?

Trascement is een combinatie van portlandcement met 40% hoogwaardige tras. Het is het bindmiddel voor mortels en pleisters waar de waterdichtheid van groter belang is en waar de waterwerendheid van gewone traskalk ongewenst is. Ook voor toepassingen waar een hoge drukvastheid vereist wordt, gebruiken we het trascement.

Wat is ENCI Metselcement?

Voor metselwerk wordt geadviseerd bij voorkeur ENCI metselcement (MC 12,5) te gebruiken. Dit is een mengsel van portlandcementklinker, kalksteenmeel en luchtbelvormer. Aan dit cement hoeft alleen metselzand en leidingwater te worden toegevoegd om een goed verwerkbare metselspecie te verkrijgen.

Wat is Kalkspecie?

Kalkmortels zijn mortels die bestaan uit kalk (steenkalk of schelpkalk) en metselzand, dus zonder toevoegingen van bijvoorbeeld cement, voornamelijk toegepast als metselwerk en voegwerk. Kalkmortels zijn elastischer dan gewone mortels en gaan lang mee. De mengverhouding is bijvoorbeeld 6 delen kalk en 4 delen zand.

Hoeveel kalk in metselspecie?

Voor het metselen van buitenmuren met een zachtere steensoort
1 deel cement 5 delen zand 1 deel kalk

Welke kalk voor cement?

Kalkcement wordt gemaakt van gebluste kalk die is gebrand in ovens. Als grondstof wordt kluitkalk van kalksteen of schelpkalk gebruikt, waarbij koolzure kalk ontstaat. Gemengd met zand kan deze kalk worden gebruikt als metselspecie.

Wat is Tras mortel?

Tras is gebroken en fijngemalen tufsteen. Het is van vulkanische oorsprong en wordt gewonnen in de Eifel. Tras wordt toegepast als toeslagstof voor mortel en beton, waar het de verwerkbaarheid verbetert. Door chemische reacties bij het binden en verharden van beton en mortel komt warmte vrij.

Waar gebruik je metselmortel voor?

Mortel, ook wel specie genoemd, wordt gebruikt voor uiteenlopende bouwprojecten in en om het huis. Mortel is onder andere nodig voor het metselen, tegelen, voegen, stukadoren en nog veel meer. Het aangemaakte mengsel bestaat uit bindmiddelen en toeslagstoffen, waaraan water wordt toegevoegd.

Wat kost een zak metselspecie?

Enci Metselcement MC 12,5 25 kg

Aantal Voordeel Stukprijs incl. btw
20+ 5.1% € 6,19

Wat kost Metselcement?

Voor de mortel kost het 125 x €0,60 = €75. In totaal kost het renoveren van 10 vierkante meter gevel dus €8075 euro….De kosten van het metselmortel.

Werkzaamheden De prijzen
Impregneren €6 per m2
Schoorsteen renoveren €425 per schoorsteen
Metselmortel €0,65 per liter

Waar wordt kalkmortel voor gebruikt?

Gebruik kalkmortels historisch metselwerk Een kalkmortel kan worden gebruikt om te metselen, te voegen en voor het bepleisteren van gevels. Het materiaal is zowel gebruikt voor het exterieur als voor het interieur, voor zowel bouwdelen onder water als in de lucht.

Wat zit er allemaal in kalkmortel?

Kalkmortel bestaat uit kalk en metselzand, dus zonder toevoegingen van cement. Kalkmortel kenmerkt zich doordat het elastischer is dan een ‘gewone mortel’.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven