Inhoudsopgave
Waarom zou een AED geen schok adviseren?
Nadat iemand bijvoorbeeld een hartinfarct heeft gehad, is het hart een grote chaos, het ‘fladdert’ heen en weer. Dit fladderen, ook wel fibrilleren genoemd, is het golfbeweginkje dat door het AED wordt herkend. Zonder deze golf is er geen sprake van fibrilleren. Het AED-apparaat adviseert dan geen schok.
Kan je een AED altijd veilig gebruiken?
Is een AED veilig? Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.
Wat doe je na schok AED?
Na een schok kan de AED ook weer aangeven dat de hulpverlener door moet gaan met de borstcompressies. Naast gesproken instructies geven sommige AED’s ook visuele instructies (door middel van oplichtende icoontjes). Dit kan erg handig zijn in rumoerige omgevingen.
Wat doet een AED als hij nog hartactiviteit meet?
Er zijn verschillende soorten hartactiviteit. Bij een normaal hartritme, of zelfs een verstoord hartritme, zal een AED niets doen. Wanneer er dan een schok zou worden toegediend, is dit levensgevaarlijk. De AED meet het type hartactiviteit en bepaalt dan of er een schok kan worden gegeven.
Waarom mag u het slachtoffer niet aanraken als de AED de hartritme gaat analyseren?
Raak het slachtoffer niet aan tijdens de analyse, het opladen en het toedienen van de elektrische schok. Het slachtoffer aanraken tijdens de analyse kan bewegingen veroorzaken die storen bij de interpretatie van het hartritme en de toediening van een elektrische schok kunnen vertragen.
Hoeveel schokken kan een AED geven?
Het postuur van een persoon levert bij analyse door de AED een weerstandswaarde op. Deze weerstand kan worden verwerkt in de schok. Alle AED’s werken met een bi-fase schok (2 korte schokken vanaf beide pads).
Wat doet een AED met het hart?
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Hoe vaak kan de AED een schok toedienen?
AED start analyse. Zorg dat je zelf of omstanders het slachtoffer niet aanraken. Na analyse wordt: een schok geadviseerd (semi/half automatische).
Waar plaats je de elektroden van een AED?
Bij het plaatsen van de elektroden moet het hart in het midden zitten. Bij een volwassen patiënt plaats je één elektrode op de rechterborst, een paar centimeter boven de tepel en onder het sleutelbeen. De andere elektrode plaats je onder de linkerborst. Hierdoor zit het hart in het midden.
Waar moet je op letten bij het opplakken van de plakkers elektroden van de AED?
Op de elektroden van de CardiAid AED staat aangegeven hoe je ze moet plakken op de ontbloten borstkast van de patiënt. Bij het plaatsen van de elektroden moet het hart in het midden zitten. Bij een volwassen patiënt plaats je één elektrode op de rechterborst, een paar centimeter boven de tepel en onder het sleutelbeen.
Wat doe je als eerste Nadat je hebt gemerkt dat het slachtoffer niet ademt?
Wat doe je bij een bewusteloos slachtoffer dat niet ademt?
- Volg de instructies van de centralist en de AED.
- Geef steeds 30 borstcompressies en 2 beademingen.
- Als er een tweede hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.