Waarvan is een spaarlamp gemaakt?

Waarvan is een spaarlamp gemaakt?

Een spaarlamp is een opgevouwen TL die in een normale lampfitting past. Bij een spaarlamp gaat stroom door een buis die gevuld is met kwikdamp. Als een elektron uit die stroom tegen een kwikatoom botst, kan het daarbij een ander elektron uit zijn baan stoten. Hierdoor krijg je ultraviolette straling.

Waar wordt een spaarlamp voor gebruikt?

Spaarlampen worden met name in huishoudens gebruikt, ter vervanging van gloeilampen. Daarnaast worden ze ook in kantooromgevingen gebruikt op plaatsen waar men spotverlichting gebruikt, en op plaatsen waar men geen TL-verlichting kan of wil gebruiken.

Hoe werkt een spaarlamp?

Hoe werkt een spaarlamp? Bij een spaarlamp, ook wel CFL (Compact Fluorescent Lamp) genoemd, gaat de stroom door een met kwikdamp gevulde buis. Aan de binnenkant van de glaswand van een spaarlamp zit daarom een laagje poeder dat verschillende fluorescenties vertoont, en daarmee de uv-straling omzet in warm wit licht.

Welke lamp verbruikt het meest?

Ledlampen zijn bijna altijd het zuinigst met elektriciteit. Met de keuzehulp vind je de juiste lamp. Voor een paar soorten halogeenlampen is nog geen ledlamp als alternatief beschikbaar.

Wie is de uitvinder van de spaarlamp?

Introductie van de spaarlamp. Philips start als eerste met de massaproductie van de compacte fluorescentielamp met schroeffitting.

Kan een spaarlamp brand veroorzaken?

De ultraviolette straling is onzichtbaar. Aan de binnenkant van de glaswand van een spaarlamp zit daarom een laagje poeder, waardoor de UV-straling wordt omzet in warm wit licht. Een spaarlamp heeft dus geen gloeidraad die door kan branden. Een spaarlamp kan wel gewoon kapot gaan.

Wat zijn de nadelen van een gloeilamp?

Nadelen van een gloeilamp Een gloeilamp verbruikt veel energie waardoor aan een gloeilamp een E, F of G energielabel hangt. Een gloeilamp brandt ongeveer 1000 tot 1500 uren wat overeenkomt met 1 jaar.

Wat is het verschil tussen een gloeilamp en een spaarlamp?

Gloeilampen gebruiken naar verhouding veel energie omdat ze maar een beperkt deel van de elektriciteitstoevoer omzetten in licht. Een spaarlamp is eigenlijk een kleine variant tl-buis die opgevouwen is. Een spaarlamp is zo’n 80 procent energiezuiniger dan een gloeilamp.

Wat is het verschil tussen een spaarlamp en een LED lamp?

Een LED lamp bevat een diode waar elektriciteit doorheen stroomt, die vervolgens wordt omgezet in licht. Een spaarlamp heeft niet zo’n diode, maar een buis waar een damp van kwik in zit. Als de stroom hier doorheen wordt geleid, komen de elektronen in beweging en stoten ze energie uit, in de vorm van uv-straling.

Wat is het vermogen van de gloeilamp?

Dit staat voor het vermogen van de lamp uitgedrukt in watt. Klassieke gloeilamp1. Halogeenlamp2. Spaarlamp. Led. 25 watt. 15 watt. 6 watt. 2 watt.

Wat is een spaarlamp?

Een spaarlamp is een opgevouwen tl die in een normale lampfitting past. Bij een spaarlamp gaat stroom door een buis die gevuld is met kwikdamp. Als een elektron uit die stroom tegen een kwikatoom botst, kan het daarbij een ander elektron uit zijn baan stoten.

Wat is een gloeilamp?

Gloeilamp. Een gloeilamp is een lichtbron waarbij in een zuurstofarme glazen bol een gloeidraad door een elektrische stroom van een spanningsbron wordt verhit zodat deze licht gaat uitstralen. De gloeidraad bestaat uit het overgangsmetaal wolfraam dat een zeer hoge smelttemperatuur kent.

Wat is het rendement van een gloeilamp?

Het rendement van de gewone gloeilamp ligt tussen 5 en 10%, dat wil zeggen bij een 100 W lamp, wordt slechts 5 tot maximaal 10 watt omgezet in zichtbaar licht. De rest gaat verloren in de vorm van onzichtbare warmte, vooral stralingswarmte (infrarood ‘licht’). Als een gloeilamp in een verwarmde ruimte hangt is deze warmte echter niet zinloos.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven