Inhoudsopgave
- 1 Wat als er bloed in je urine zit?
- 2 Is het erg als je bloed plast?
- 3 Wat is de oorzaak van bloed in de stoelgang?
- 4 Is bloed in de urine gevaarlijk?
- 5 Wat doet een uroloog bij bloed in urine?
- 6 Wat te doen bij bloed in ontlasting?
- 7 Hoe herken je bloed in de stoelgang?
- 8 Wat zijn de symptomen van een darmontsteking?
Wat als er bloed in je urine zit?
De belangrijkste oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen. Het kan ook een symptoom zijn van nierstenen, nier- en prostaatziekten en bloedstollingsstoornissen, of na een ongeval wijzen op een nier- of blaasletsel.
Is het erg als je bloed plast?
Bloed in de urine kan een teken zijn van een aandoening die een (milde) bloeding veroorzaakt in de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis, of bij mannen; de prostaat). Als de urine rood verkleurd is, komt dit vaak door bloed in de urine.
Is bloed bij ontlasting gevaarlijk?
Bloed bij ontlasting is een symptoom van verschillende aandoeningen. Het kan iets onschuldigs zijn, maar het kan ook wijzen op darmproblemen. De kleur van het bloed zegt vaak iets over de oorzaak. Bij langdurig bloedverlies of bloed vermengd met de ontlasting moet u naar de huisarts.
Wat is de oorzaak van bloed in de stoelgang?
Het slijmvlies van de maag en de darm is gevoelig en kan snel bloeden. Wanneer er zweertjes, poliepen, ontstekingen of tumoren aanwezig zijn in het maag-darmkanaal kunnen lichte bloedingen optreden. Bloed in de ontlasting is in veel gevallen een symptoom die kan wijzen op diverse maag- of darmaandoeningen.
Is bloed in de urine gevaarlijk?
Als u bloed in de urine heeft zal de huisarts controleren of er sprake is van een ontsteking. Als dit niet het geval is, wordt doorverwijzing naar een uroloog aangeraden. Vervolgonderzoek is met name belangrijk om kwaadaardige afwijkingen van de urinewegen uit te sluiten / op te sporen.
Wat als een vrouw bloed plast?
Bloed bij de plas kan een alarmsignaal zijn en dient daarom nader onderzocht te worden. Er zijn verschillende redenen waarom u bloed bent gaan plassen. Het kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, een niersteen of een kwaadaardige aandoening aan de urinewegen.
Wat doet een uroloog bij bloed in urine?
De uroloog verricht onderzoek waarbij de gehele urinewegen worden onderzocht. Uw urine wordt opnieuw onderzocht en er vindt lichamelijk onderzoek plaats. In het algemeen wordt er beeldvorming verricht van de nieren en urineleiders en wordt de blaas, prostaat en plasbuis onderzocht met behulp van een blaasonderzoek.
Wat te doen bij bloed in ontlasting?
Maak bij bloedverlies uit de anus een afspraak met uw huisarts bij 1 of meer van de volgende dingen:
- als u ouder bent dan 50 jaar.
- als het bloed is vermengd door de ontlasting.
- als er ook slijm bij de ontlasting zit.
- als u aambeien/anusscheurtjes heeft, maar niet zeker weet of het bloed in de ontlasting daardoor komt.
Hoe herken je bloed in de ontlasting?
Hoe donkerder de kleur van het bloed, hoe verder de bloeding weg zit van de anus. Het bloed is dan al een tijdje onderweg in uw maag-darmsysteem. Helderrood bloed bij ontlasting betekent dat het bloed nog vers is. Dit kan wijzen op bijvoorbeeld aambeien of een anusfissuur; dit is een kloofje in de huid rond de anus.
Hoe herken je bloed in de stoelgang?
Hoe kun je het herkennen? Je verliest rood lopend bloed of gestold (klonters) bloed langs de aars. Soms zie je alleen wat rood bloed op het toiletpapier, maar het bloed kan ook in de wc-pot druppelen, op de stoelgang zitten of ermee vermengd zijn.
Wat zijn de symptomen van een darmontsteking?
Symptomen
- Diarree.
- Koorts en vermoeidheid.
- Buikpijn en verkramping.
- Bloed in je ontlasting.
- Verminderde eetlust.
- Onbedoeld gewichtsverlies.
Waar komt je urine uit?
In de nieren worden de afvalstoffen eruit gehaald en opgelost in water. De voedingsstoffen blijven in het lichaam, want die moet je nog gebruiken. De nieren maken dus water, met daarin opgelost afvalstoffen. Dit noemen we urine of plas.