Inhoudsopgave
Wat als je geen beenmerg hebt?
Te weinig bloedcellen kunnen zorgen voor klachten. Te weinig rode bloedcellen zorgt voor vermoeidheid, kortademigheid, zwakte en bleekheid. Een tekort aan witte bloedcellen vergroot het risico op frequente of ernstige infecties.
Waarom beenmerg afnemen?
Beenmergonderzoek kan nodig zijn wanneer uw arts vermoedt dat er iets mis is met uw bloed. Het onderzoek is nodig om de aanmaak van bloedcellen te kunnen onderzoeken. De arts zal met u bespreken waarom een beenmergpunctie nodig is. Onderzoek helpt om de juiste diagnose en behandelwijze vast te kunnen stellen.
Wat als je bloed niet goed is?
In het kort. Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden.
Hoe lang duurt een Beenmergonderzoek?
Ondanks de verdoving is dit onderzoek niet helemaal pijnloos. Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Daarna blijft u nog ongeveer een 15 minuten op uw rug liggen om te voorkomen dat het prikgaatje gaat bloeden. Meer informatie over beenmergonderzoek staat op de website van de afdeling Hematologie.
Is MDS dodelijk?
De prognose van een patiënt met MDS hangt heel sterk af van het risico profiel. Dit varieert van gemiddeld meer dan 5 jaar tot gemiddeld minder dan een half jaar. Gezien de vaak hoge leeftijd zal een deel van de patiënten uiteindelijk overlijden aan een andere oorzaak.
Hoe gaat een Beenmergonderzoek?
De arts brengt een plaatselijke verdoving aan ter hoogte van uw borstbeen. Dit kan een branderig gevoel geven. Daarna prikt de arts met een andere naald in het borstbeen en zuigt via de naald wat beenmerg op. Ondanks de verdoving kan dit kortdurend (enkele seconden) een pijnlijke scheut in de borststreek veroorzaken.
Hoe pijnlijk is een beenmerg punctie?
De arts prikt in de bekkenkam. Daarna gaat de arts met de holle naald via de huid naar het bot. Dit voelt u wel, echt pijn doet het niet. Alleen als de arts het beenmerg uit het bot zuigt, voelt u kort een scherpe pijn.
Hoe halen ze beenmerg uit?
Bij een beenmergpunctie haalt de arts met behulp van een dikke, holle naald beenmergcellen uit het bot. Dit gebeurt meestal in het bekken, boven de linker- of rechterbil. Dit is de meest gunstige plek om beenmergcellen te verkrijgen, omdat het bekken hier vlak onder de huid ligt.
Hoe lang duurt de uitslag van een beenmergpunctie?
Het beenmerg en eventueel een stukje bot worden in een laboratorium onderzocht. De uitslag hiervan is ongeveer een week na het onderzoek bekend bij uw behandelend arts. Hij of zij bespreekt de uitslag mondeling met u.
Hoe lang te leven met MDS?
MDS wordt ingedeeld in een laag- en hoogrisicogroep. Een patiënt in de laagrisicogroep (70% van de gevallen) heeft een levensverwachting van 3-12 jaar, waarbij het grootste gevaar schuilt in de vatbaarheid voor infecties.