Inhoudsopgave
Wat betekent de uitdrukkingen?
Een spreekwoord is een korte, krachtige uitspraak die een (volks)wijsheid, een collectieve ervaring of morele opvatting weergeeft. Vaak bestaat een spreekwoord uit twee delen, waarbij het eerste deel een oorzaak of voorwaarde beschrijft en het tweede deel een gevolg of conclusie.
Wat betekent uit de losse pols?
Uit de losse pols. Iets schijnbaar zonder moeite doen. Iemand polsen.
Wat betekent aan je palen trekken?
Waar komt de uitdrukking aan zijn stutten trekken vandaan? Aan zijn stutten trekken betekent ‘weggaan, aanstalten maken om te vertrekken’ en ook wel ‘zich haasten’.
Wat is het kernwoord in een spreekwoord of uitdrukking?
Een spreekwoord is een volledige, mededelende zin met een werkwoord in de tegenwoordige tijd. Spreekwoorden zijn vrijwel onveranderlijk. Kleine variaties zijn mogelijk, maar de kernwoorden veranderen nooit.
Wat is een uitdrukking voorbeeld?
Spreekwoorden zijn altijd zinnen met wijsheden of levenslessen erin. Voorbeelden van veelgebruikte spreekwoorden zijn: Wie A zegt, moet ook B zeggen – Als je ergens mee begint, moet je het ook afmaken. Eerlijkheid duurt het langst – Een leugen komt op een gegeven moment uit, maar de waarheid blijft altijd waar.
Wat betekent deze spreekwoord?
Spreekwoord = Een spreekwoord is een korte, krachtige uitspraak die een waarheid of wijsheid bevat. In tegenstelling tot een gezegde, dat naar het onderwerp wordt vervoegd, wordt in een spreekwoord steeds dezelfde tekst gebruikt. Het betekent `naam van een spreekwoord`.
Wat zegt de pols?
De pols of carpus is het gewricht dat de hand met de arm verbindt. De pols is een tweeassig eivormig gewricht, wat betekent dat het eigenlijk uit twee gewrichten bestaat.
Wat betekent de uitdrukking ergens in trappen?
(trapte, heeft getrapt), 1. de voet op of in iets neerzetten, bep. met de gedachte dat dit onbedoeld, onopzettelijk geschiedt: in een hoop, in een plas, in een klem trappen; — (gemeenz.)
Wat betekent de stap in de goede richting zetten?
Als de eerste stap gezet is, volgt de tweede vanzelf. Dat is de eerste stap in de goede richting. Dat is de eerste stap op de slechte weg.
Waar komt de uitdrukking de kuierlatten nemen vandaan?
Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale vindt deze uitdrukking zijn herkomst in bies dat soms langs het water groeit. Vroeger maakte men hier matten van. Mogelijk houdt de uitdrukking verband met rondreizende kunstenaars die dit soort matten gebruikten om hun werk op te tonen.
Waar komt de uitdrukking je van het vandaan?
Van likmevestje In het Nederlandse schrift is in 1896 voor het eerst de uitdrukking ‘lik me vessie’ aangetroffen. Met ‘vessie’ werd ‘vestje’ bedoeld en dit woord is weer afgeleid van het Franse woord ‘fesse’, dat bil betekent. Oorspronkelijk betekende dit dus zoiets als ‘lik m’n r..t’.
Wat is het verschil tussen een spreekwoord en een uitdrukking?
Een spreekwoord is altijd een mededelingszin en is een gehele zin. Voorbeeld van een spreekwoord: Na regen komt zonneschijn. Een gezegde is een vaste verbinding van woorden met een figuurlijke betekenis. Een gezegde bevat geen werkwoord en is dus maar een gedeelte van een zin.