Inhoudsopgave
Wat betekent in conventie en in reconventie?
Vaak meent de verweerder dat hij (ook) nog iets tegoed heeft van de eiser. De vordering van de verweerder wordt dan de vordering ‘in reconventie’ genoemd. De vordering van de eiser wordt dan de vordering ‘in conventie’ genoemd.
Wat is eiser in conventie?
Een reconventie is in de rechtspraak een tegeneis die een gedaagde bij zijn conclusie van antwoord tegen de eiser kenbaar maakt. Als een reconventionele vordering wordt ingesteld, wordt de oorspronkelijke eis eis in conventie genoemd.
Wat gebeurt er na eis in reconventie?
De eis in reconventie (ook vaak ‘reconventionele vordering’ genoemd) is een tegenvordering, die kan worden ingesteld door de gedaagde in een procedure die is ingeleid met een dagvaarding. Na die dagvaarding, moet de gedaagde de conclusie van antwoord indienen.
Wat is een rol zitting?
De zitting die in de dagvaarding wordt genoemd is een rolzitting. De ‘rol’ is een lijst van zaken, die de rechter tijdens de rolzitting kort behandelt. controleert of de dagvaarding goed is uitgebracht. bekijkt of de tegenpartij (gedaagde) heeft gereageerd.
Wat is een memorie van grieven?
Memorie van grieven Als u in hoger beroep gaat, dan zal uw advocaat eerst een schriftelijk stuk aan het gerechtshof sturen waarin staat waarom u het niet eens bent met het vonnis van de rechtbank. Dit stuk noemt men de memorie van grieven.
Hoe stel je een eis in reconventie in?
De eis in reconventie (ook vaak ‘reconventionele vordering’ genoemd) is een tegenvordering, die kan worden ingesteld door de gedaagde in een procedure die is ingeleid met een dagvaarding. Na die dagvaarding, moet de gedaagde de conclusie van antwoord indienen. Daarin wordt de eis in reconventie opgenomen.
Hoe tegenvordering instellen?
Een tegenvordering kan voor het eerst in graad van beroep worden geformuleerd, maar dan dient ze wel te berusten op een feit of handeling aangehaald in de inleidende akte. De de tegenvordering ingesteld door de oorspronkelijke verweerder wordt in de regel beschouwd als een verweer.
Wat is comparitie na aanbrengen?
De comparitie na aanbrengen is een zitting in hoger beroep die zo snel mogelijk na het aanbrengen van de zaak bij het hof wordt gehouden. Het doel is het beproeven van een schikking en/of het maken van regieafspraken. De comparitie kan ook worden benut om de mogelijkheden van mediation te bezien.