Wat betekent niet discretionair?
betreffende de vrijheid om zelfstandig te oordelen of te acteren, goeddunken, toestemming ♢ In de bestuurskunde wordt met discretionaire ruimte de ambtelijke beleidsvrijheid bedoeld. …
Wat zijn discretionaire uitgaven?
Vrij bepaalbare kosten met kenmerken: Variëren niet met de omvang van de productie; besteding kan op korte termijn worden gestopt; nut is moeilijk kwantificeerbaar.
Wat zijn discretionaire goederen?
Definities die `discretionair` bevatten: Vrij beschikbaar inkomen = Netto inkomen (na aftrek van belastingen en sociale premies) na aftrek van vaste lasten en kosten voor levensonderhoud. Wat resteert en kan worden aangewend voor de bevrediging van luxe behoeften.
Wat is discretionair vermogensbeheer?
Discretionair vermogensbeheer = volledig mandaat De vermogensbeheerder weet vooraf welk mandaat hij heeft bij de aan- en verkoopbeslissingen en hoeft dus niet telkens te overleggen of toestemming te vragen wanneer hij beslist om te verkopen of om aan te kopen.
Wat is de discretionaire ruimte?
Discretionaire ruimte is de ruimte die professionals krijgen of nemen om binnen de grenzen van de wet, zinvolle handelingen te stellen. Handelingen die afwijken van de procedures en regels voorgeschreven door de overheid of het beleid van de organisatie waar ze werken.
Wat is discretionaire bevoegdheid?
Een discretionaire bevoegdheid is in het Nederlands bestuursrecht een bevoegdheid die een bestuursorgaan in meer of mindere mate de vrijheid toekent om in concrete gevallen naar eigen inzicht een besluit te nemen. Deze bevoegdheid onderscheidt zich daarmee van gebonden bevoegdheden en wordt ook wel aangeduid met het begrip beslissingsruimte.
De discretionaire ruimte is onder te verdelen in beoordelingsruimte en beleidsruimte. Van beoordelingsruimte is sprake als het bestuursorgaan bij het nemen van een besluit vrij is om te beoordelen of aan de in de wet genoemde voorwaarden is voldaan.
Wat is een discretaire bevoegdheid?
Discretionaire bevoegdheid. Een discretionaire bevoegdheid is in het Nederlands bestuursrecht een bevoegdheid die een bestuursorgaan in meer of mindere mate de vrijheid toekent om in concrete gevallen naar eigen inzicht een besluit te nemen.