Wat betekent SMART doelen?
Help je werknemers hun doelstellingen te plannen en te bereiken met SMART, een kader om doelen te stellen die Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn.
Wat zijn leerdoelen in de zorg?
Bij een persoonlijk leerdoel gaat het erom dat je iets leert en dus niet om een resultaat dat behaald moet worden. Dus niet ‘er moeten minimaal 5 patiënten per uur worden behandeld’, maar ‘ik wil een effectievere manier van behandelen ontwikkelen’.
Hoe maak ik mijn doel SMART?
Met SMART bedoelen ze een acroniem: Specifiek – Meetbaar – Acceptabel – Realistisch – Tijdsgebonden. Je bent pas echt smart (slim dus) als je altijd je offerte SMART maakt. Het maakt je boodschap duidelijk, concreet en ondubbelzinnig. Bovendien maakt het jouw plan van aanpak achteraf ook controleerbaar.
Wat zijn mijn leerdoelen in de zorg?
Wat is persoonlijke leerdoelen?
De juiste persoonlijke leerdoelen vertellen je wat je wil bereiken en hoe je daar richting aan moet geven door het vergaren van kennis en vaardigheden. Vooral dat laatste is van belang. Bij een persoonlijk leerdoel gaat het erom dat je iets leert en dus niet om een resultaat dat behaald moet worden.
Hoe kunt u SMART doelen formuleren?
SMART doelen formuleren maken uw doelstellingen concreet en specifiek. De SMART methode kan prima helpen bij het formuleren van wat wilt u precies bereiken? Maar u kunt nog meer specifiek maken door te benoemen wie u nodig hebt om uw doelen te realiseren, wat u nodig hebt om uw doelen te behalen of wat u gaat doen om
Wat is een smart-doelstelling?
Door (leer)doelen SMART te formuleren, maak je het voor jezelf en eventueel de organisatie waarvoor je werkt of het onderzoek doet, eenvoudiger om deze doelen te behalen. Een SMART-geformuleerde doelstelling leidt tot een duidelijk en haalbaar actieplan waar voldoende draagvlak voor is, wat niet alleen handig is,
Hoe formuleren Smart leerdoelen?
SMART leerdoelen formuleren. Wanneer je een leerdoel SMART formuleert voor bijvoorbeeld je stage- of reflectieverslag houdt je dan aan de volgende regels: Begin je doel met ‘ik’. Volg ‘ik’ op met een doe- of meet-woord: maak, kan, ken, heb inzicht in, begrijp, pas toe, weet, etc.