Wat betekent spoelen?

Wat betekent spoelen?

spoelen – regelmatig werkwoord uitspraak: spoe-len 1. schoonmaken door het in water heen en weer te bewegen ♢ hij spoelde de glazen schoon 2.

Hoe heet een spoel waar elektriciteit doorheen gaat?

Een elektromagneet is een spoel die gewikkeld is op een materiaal met een grote waarde voor de permeabiliteit. Enkel als er stroom door deze spoel vloeit ontstaat er een magnetisch veld. Vandaar de naam elektromagneet. Door een veranderlijke stroom te sturen door zo’n spoel ontstaat er een veranderlijk magnetisch veld.

Wat is Zelfinductiecoefficient?

Door zijn constructie heeft een spoel een zelfinductiecoëfficiënt, wat inhoudt dat iedere stroomverandering wordt tegengewerkt door een geïnduceerde elektrische spanning volgens de wet van: Heinrich Lenz De letter L wordt dan ook toegepast in elektronische schakelingen om aan te geven dat het een spoel betreft.

Wat is een Stroomspoel?

Rond een stroomdraad lopen magnetische veldlijnen. Door het opwinden van een stroomdraad in de vorm van een spoel onstaat een magneet; een elektromagneet. Dit komt omdat de magnetische veldlijnen van de draad elkaar versterken en samen één sterke magneet vormen.

Wat is een Luchtspoel?

Een spoel is een elektrische component bestaande uit geleidende wikkelingen, meestal van koperdraad, op een spoelvorm (meestal van kunststof) waarin zich al dan niet een magnetiseerbare (weekijzeren) kern bevindt, die wel of niet beweegbaar is. Twee magnetisch gekoppelde spoelen vormen een transformator.

Is een spoel een magneet?

Elektromagneten bestaan in het algemeen uit een kern van ferromagnetisch materiaal, bijvoorbeeld weekijzer, waaromheen een spoel is gewikkeld. Men spreekt van een solenoïde als de kern mechanisch naar binnen verplaatst wordt. Zolang er een elektrische stroom door de spoel loopt, is de kern magnetisch.

Waar wordt een spoel voor gebruikt?

Spoelen kunnen gebruikt worden in elektronische schakelingen om hun zelfinductie. Soms bevat een spoel een ferromagnetische kern. Door de magnetische kern neemt de inductie toe. Een spoel wekt onder invloed van elektrische stroom een magnetisch veld op.

Wat doet een stroomtransformator?

Stroomtransformatoren worden ingezet voor het meten van hoge stromen. Als we bijvoorbeeld een stroom van 1000 ampère willen meten met een draaispoelmeter, dan zullen we de stroom eerst 200-maal omlaag moeten transformeren. Daarvoor is dus een stroomtransformator nodig.

Wat doet een Magneetspoel?

Werking. Als er een elektrische stroom door een draad loopt, wordt rondom de draad een magnetisch veld opgewekt. Is de draad in een cilindervormige spiraal (bijvoorbeeld om een koker of een buis) tot een spoel gewikkeld, dan wordt het magnetische veld binnen de spoel gebundeld en krijgt het een richting.

Hoe heet het toestel dat via een magneet een sterkere stroomkring opent?

Relais zijn elektromagnetisch bediende schakelaars die een aantal schakelcontacten kunnen openen of sluiten. Een relais is één van de belangrijkste componenten uit de elektrotechniek.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven