Wat betekent visus OD?

Wat betekent visus OD?

De visus is een maat voor gezichtsscherpte als onderdeel van het meeromvattende gezichtsvermogen. De visus is een maat voor de kleinste details die iemand nog kan onderscheiden. Een oog wordt normaal genoemd als de visus 1,0 of hoger is. Bij visus 0,0 is sprake van absolute blindheid.

Wat is OS en OD?

Vaak wordt rechts aangegeven met OD (van het Latijnse oculus dexter, rechteroog), en links met OS (van het Latijnse oculus sinister, linkeroog). ODS betekent oculi dexter et sinister, dus beide ogen.

Welk oog is OD?

Sterkte (S/SF/SPH): je sterkte staat vaak op je recept afgekort als S, SF, OD (rechteroog), OS (linkeroog) of ODS (beide ogen).

Wat betekent vod bij oogmeting?

Rijbewijs moet worden verlengd. In de eigen verklaring staat de vraag vermeldt: “Wat is de gezichtsscherpte? (in decimalen)” Hier moeten 4 waardes door de oogarts worden ingevuld: VOD zonder correctie; VOD met eigen correctie; VOS zonder correctie en VOS met eigen correctie.

Wat is 80% zicht?

Gezichtsscherpte en gezichtsveld Een normale gezichtsscherpte, al dan niet gecorrigeerd door contactlenzen of een bril, ligt tussen de 0,8 (80%) en 1,5 (150%). Met het gezichtsveld ziet u dingen waar u niet gericht naar kijkt. Deze dingen ziet u vanuit uw ooghoeken en hebben een belangrijke waarschuwingsfunctie.

Wat is Pseudofaak OD?

Als een kunstlens is geïmplanteerd, spreekt men van “pseudofakie”. Vochtophoping onder de gele vlek (macula) wordt “cystoid macula-oedeem (CME)” genoemd. Vochtophoping na een staaroperatie wordt dan ook wel “pseudofaak CME” genoemd (Irvine Gass).

Kan de cilinder van je oog veranderen?

Omgekeerd kan een afname van het watergehalte van de lens een verziendheid (hypermetropie) veroorzaken. Ook kan de cilinder (astigmatisme) veranderen of toenemen bij bepaalde oogaandoeningen. Deze veranderingen kunnen van tijdelijk (wisselend) of blijvend van aard zijn.

Wat betekent VODS ZC?

Afkorting van visus oculi dextri et sinistri, gezichtsscherpte van beide ogen tezamen.

Wat betekend VoD?

VoD (Video on Demand), oftewel video op aanvraag of video op verzoek, laat de gebruiker toe om videofilms of series te bekijken op het moment dat hij dat wil. VoD is vaak onderdeel van interactieve televisie.

Wat zie je met slechte ogen?

Wie wazig ziet, ziet minder scherp. Dat kan van dichtbij zijn (bijvoorbeeld bij het lezen) of juist veraf zoals bij tv-kijken of autorijden. De meest voorkomende oorzaak is verziendheid of bijziendheid. U kunt ook een waas voor uw ogen zien met beide ogen, of wazig zicht hebben in 1 oog.

Hoeveel procent ziet een oog?

De oogarts gebruikt normaliter de zogenaamde Snellen-kaart. De visus (Snellen-visus) wordt dan uitgedrukt in een getal. Een gemiddeld oog ziet 1.0 (100%). Sommige ogen zien meer dan normaal, bijvoorbeeld 1.2 (120%) of 1.6 (160%).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven