Wat doe je in een gemeentehuis?

Wat doe je in een gemeentehuis?

Taken van gemeenten

  • houdt bij wie er in de gemeente wonen.
  • geeft officiële documenten uit, zoals een paspoort of identiteitskaart en een rijbewijs.
  • geeft uitkeringen aan wie niet in eigen levensonderhoud kan voorzien.
  • is verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en de jeugdhulp.

Hoe oud is het gemeentehuis?

Het Stadspaleis oftewel Stadhuis op de Dam, gebouwd vanaf 1648, in gebruik genomen in 1655 en voltooid in 1665. Dit gebouw was een uiting van de macht en status van Amsterdam op het hoogtepunt van zijn Gouden Eeuw.

Waarom heet het huis van de stad?

Het ontwerp is geïnspireerd op het uiterlijk van de Goudse stroopwafel. In de gevels lopen diagonaal gemetselde banen van bruine baksteen, die het wafelpatroon vormen dat lijkt op het patroon van een stroopwafel. Aan dat patroon dankt het gebouw zijn bijnaam “de Stroopwafel”.

Wat is de taak van de gemeente?

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen alle beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. Bijvoorbeeld over onderwijs, nieuwbouw of de hoogte van de belastingen.

Hoe kan een gemeente stad worden?

Alle gemeenten die ooit de titel van stad, en dus stadsrechten – van een plaatselijke vorst – hadden gekregen, mochten zich vanaf dan – weer – stad noemen. Ook al waren ze hun stadsrechten verloren tijdens de Franse Revolutie.

Welke architect ontwierp het raadhuis in Hilversum?

Willem Dudok
Raadhuis Gemeente Hilversum/Architecten
Na de bouw van het Raadhuis in Hilversum werd Dudok wereldwijd erkend als één van de meest toonaangevende architecten van Europa. Dit kwam vooral doordat hij het beste van de Nederlandse architectuurstromingen uit de twintigste eeuw wist te combineren.

Wat doet de gemeente?

Een gemeente is een groep van woonkernen (dorpen, steden) met het bijbehorende gebied die samen worden bestuurd door een politiek apparaat. De gemeente is in de meeste landen de onderste laag uit het politieke bestuursstructuur.

Wat was de oorspronkelijke functie van het Koninklijk Paleis op de Dam?

Paleis
Koninklijk Paleis Amsterdam/Functie

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven