Wat doet een knuffel met je?

Wat doet een knuffel met je?

Wanneer we iemand knuffelen, komt in het lichaam het hormoon oxytocine vrij, niet toevallig het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen. Het hormoon is cruciaal voor gevoelens van verbondenheid, liefde en vriendschap – niet te onderschatten als het aankomt op geluk.

Wat is een knuffel?

Knuffelen is het liefdevol of zorgzaam tegen zich aandrukken van een of meerdere personen. De knuffel is een veel voorkomende manier om genegenheid te tonen, net als het geven van een kus.

Welke hormonen komen vrij bij knuffelen?

Het ontwaakt je gelukshormoon Als je met iemand knuffelt komt er een speciaal hormoon vrij genaamd oxytocine. Dat stofje komt bijvoorbeeld ook vrij bij het geven van borstvoeding, een massage of bij seks. Hoe ouder je wordt, hoe lager het gehalte oxytocine wordt. Meer knuffelen is dus goed!

Hoe lang moet je knuffelen?

Wetenschappers hebben uitgezocht hoelang een gemiddelde knuffel wereldwijd duurt. Uit de studie blijkt dat knuffelen ongeveer net zo lang duurt als andere menselijke acties zoals iemand uitzwaaien: drie seconden.

Hoelang mag je iemand knuffelen?

“Mensen kunnen hun gevoel van veiligheid en welbevinden afhankelijk maken van een knuffel”, zegt zij. Volgens Veenstra verbannen de meeste kinderen hun knuffel uit hun bed als ze ergens tussen de 6 en 10 jaar oud zijn.

Waar is oxytocine goed voor?

Oxytocine is een hormoon. Het zorgt dat spieren van de baarmoeder en melkklieren samentrekken. Om weeën op te wekken bij een bevalling (infuus). Ook na de bevalling om veel bloedverlies te voorkomen (infuus of injectie).

Hoe heet het knuffel hormoon?

Oxytocine wordt in de volksmond het ‘knuffelhormoon’ genoemd, maar het is ook één van de zwangerschapshormonen. Het is belangrijk bij de bevalling en heeft een bepalende functie bij de borstvoeding. Het hormoon draagt daarnaast een steentje bij tijdens de bevruchting en versterkt de band met je kindje.

Wat is de werking van oxytocine?

Hoeveel knuffels per dag heb je nodig?

Onderzoek wijst namelijk uit dat een mens minimaal acht knuffels per dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven