Inhoudsopgave
Wat doet een overspanningsafleider?
Een overspanningsafleider is een constructie die in het geval van het optreden van een overspanning, bijvoorbeeld ten gevolge van blikseminslag of schakelhandelingen, een veilige afleiding in werking zet opdat de overspanning geen schade toebrengt aan overige componenten.
Wat gebeurt er bij overspanning?
Er is sprake van een overspanning als de spanning op een elektrisch apparaat of elektrotechnische installatie vele malen hoger is dan de nominale spanning, ofwel de spanning waarvoor het ontworpen is. Wanneer er een overspanning optreedt wordt het apparaat of installatie vaak onherstelbaar beschadigd.
Waar plaats je overspanningsbeveiliging?
Centraal in de meterkast is de beste plaats voor een overspanningsbeveiliging. Een alternatief is om bij elk apparaat een overspanningsafleider (inplugbaar) te plaatsen. Echter inplug-overspanningsafleiders kunnen inderdaad maar kleine pulsen afleiden (daarnaast is een randgeaard stopcontact vereist).
Hoe werkt een overstroombeveiliging?
Overstroombeveiliging is een vorm van beveiliging die het apparaat beschermt wanneer de stroom een vooraf bepaald maximum overschrijdt. Door deze drie typen te combineren en in verschillende posities te plaatsen, kan de lijnbeveiliging worden onderverdeeld in stroom, tijdverdeling en segmentatie.
Wat is een vrije overspanning?
Met vrije overspanning wordt bedoeld: de ruimte die overspannen wordt door twee steunpunten in de constructie. Met een grote vrije overspanning creëer je een grote vrije ruimte.
Heeft overspanningsbeveiliging zin?
In een bliksem kan de spanning oplopen tot 100 miljoen volt, waar de meeste apparaten maar een voltage van 230 kunnen verdragen. Branden die uitbreken na een blikseminslag beginnen vaak in de elektrische installatie. Met een overspanningsbeveiliging is dit te voorkomen.
Heb ik overspanningsbeveiliging nodig?
Een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging beschermt uw apparatuur tegen piekstroom. Veelal wordt piekstroom veroorzaakt door blikseminslag, maar kan ook andere oorzaken hebben. Heeft u die niet, dan is een stekkerblok met overspanningsbeveiliging een aanrader.
Hoe werkt een Zekeringautomaat?
Hoe werkt een installatieautomaat? Wanneer er overbelasting of kortsluiting optreedt, onderbreekt de installatieautomaat het elektrische circuit. Bij een hoge stroomstoot, die ontstaat bij kortsluiting, treedt de installatieautomaat via een elektromagneet in werking en schakelt de stroom op het elektriciteitsnet uit.