Wat doet veilig thuis na melding huiselijk geweld?

Wat doet veilig thuis na melding huiselijk geweld?

Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Kan veilig thuis aangifte doen?

Na een melding van kindermishandeling door de JGZ aan Veilig Thuis, kan Veilig Thuis aangifte doen bij de politie.

Welke mogelijkheden heb je als professional bij huiselijk geweld?

Misschien kun je als professional ook het netwerk van kinderopvang, school, sportclub inschakelen om een oogje in het zeil te houden, af en toe te bellen met de ouders, of het kind. Om even te horen hoe het gaat. Spreek zeker ook de partners en de kinderen apart van elkaar.

Hoe lang duurt melding veilig thuis?

Wettelijke termijn Veilig Thuis voert het onderzoek zo spoedig mogelijk uit doch uiterlijk binnen een termijn van tien weken na de triage.

Wat te doen bij onterechte melding veilig thuis?

Het gaat om de volgende stappen:

  1. Eerste stap: in kaart brengen van signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling.
  2. Tweede stap: overleggen met een collega en eventueel navragen bij Veilig Thuis.
  3. Derde stap: gesprek met leerling en/of de ouders, afhankelijk van de leeftijd en situatie.

Wat gebeurt er als ik aangifte doen?

Na de aangifte start de politie een onderzoek. Als de politie iedereen heeft gesproken, maken we daar een dossier van. Als het politieonderzoek klaar is, gaat alles naar de officier van justitie. Die neemt een beslissing of de zaak voor de rechter wordt gebracht.

Waar kan ik aangifte doen van mishandeling?

Als u slachtoffer bent van geweld, moet u altijd aangifte doen. Bel 0900 – 8844 (belkosten). Dan kunt u bespreken welke manier voor u het beste is.

Hoe kom ik van veilig thuis af?

De directbetrokkenen hebben het recht te vragen om vernietiging van hun dossier. In het geval dat Veilig Thuis tot de conclusie komt dat er geen sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling, zal ze de directbetrokkenen actief wijzen op dit recht. Een verzoek tot vernietiging wordt in dat geval ingewilligd.

Waar staat veilig thuis voor?

Veilig Thuis (Advies en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling) geeft advies, ondersteunt, doet onderzoek en brengt hulpverlening op gang om de situatie voor alle betrokkenen veiliger te maken. Er kan advies gevraagd worden en/of een melding gedaan worden.

Welke verplichting heeft een zorgprofessional in Nederland wel als het gaat om vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling?

De professional in staat is om effectieve/passende hulp te bieden of te organiseren. De betrokkenen meewerken aan de geboden of georganiseerde hulp. De hulp leidt tot duurzame veiligheid. Indien hulp verlenen op basis van één van deze punten niet mogelijk is, is melden bij Veilig Thuis noodzakelijk.

Hoe kun je huiselijk geweld voorkomen?

Huiselijk geweld voorkomen door voorlichting Voorlichting kan helpen geweld te voorkomen. In publiekscampagnes roept de overheid slachtoffers, maar ook omstanders of plegers van geweld op om advies en hulp te zoeken.

Wat doet Veilig Thuis met een melding? Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven