Inhoudsopgave
Wat gaat de hypotheekrente de komende jaren doen?
Onze verwachting is dat de hypotheekrente nog verder zal gaan dalen. Het verschil zal slechts enkele tienden van procenten zijn. Onze verwachting is dat de rente voor ’20 jaar vast’ bij de hypotheek zal gaan dalen tot onder de 1%. De laagste rente staat op 1-1-2021 op 1,23%.
Wat gaat de hypotheekrente doen in 2022?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven de rentes lange tijd laag te houden om de economie te stimuleren. Tel daarbij op de felle concurrentie tussen geldverstrekkers. Dan is onze verwachting dat de hypotheekrente in 2022 op het huidige lage niveau blijft.
Is de hypotheekrente aan het stijgen?
Zo verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat de lange rente de komende jaren stijgt. Van -0,4% in 2020 naar 0,2% volgend jaar en in 2023 naar 0,4%. Dat betekent voor de komende twee jaar een verwachte stijging van 0,3% à 0,5%.
Wat gaat de spaarrente doen in 2021?
De grote banken zeggen voorlopig geen negatieve spaarrente te gaan rekenen aan klanten met maximaal €100.000 op hun spaarrekening. De Rabobank liet op 8 januari 2021 als eerste bank weten dat ze geen garanties kunnen geven aan klanten met een saldo tot €100.000. Ook deze groep kan wellicht negatieve rente gaan betalen.
Hoe lang blijft de hypotheekrente laag?
Als je het onze rente-experts vraagt, dan verwachten zij dat de rente voorlopig nog wel even laag blijft. De Europese Centrale Bank is van plan haar stimuleringsmaatregelen tot in het voorjaar van 2022 voort te zetten om zo een mogelijke stijging van de kapitaalmarktrentes af te remmen.
Wat doet de spaarrente in 2022?
Een stijging van de spaarrente lijkt, zeker als de economie blijft aantrekken, waarschijnlijk. De verwachting is dat de lange rente later in 2022 gaat stijgen. Als je kiest voor een spaarrekening met een variabele rente, dan heb je vooral te maken met de gevolgen van de besluiten van de Europese Centrale Bank ECB.
Hoe lang blijft de rente zo laag?
Hoe vaak wordt de hypotheekrente aangepast?
Bij banken en hypotheekverstrekkers gaan de zogeheten ‘pricing committees’ over het aanpassen van de hypotheekrentetarieven. Zij vergaderen meestal aan het begin van de week. Ze kijken daarbij naar de hypotheekaanvragen van de voorgaande week en naar de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt.
Wat gaat de spaarrente doen?
De lage spaarrente is voor een belangrijk deel het gevolg van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank houdt de rentes laag om de economie te ondersteunen. Het tarief waartegen banken overtollig kasgeld kunnen stallen bij de centrale bank is momenteel -0,5%. Dit kost banken dus geld.
Wat gaat er met de spaarrente gebeuren?
Een stijging van de spaarrente zal naar verwachting geleidelijk gaan, maar kan zich versnellen als ook de economie in 2022 verder kan aantrekken. De concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt is groot waardoor banken elkaar snel in de aangeboden spaarrente zullen volgen.