Wat gebeurd er als je flauwvalt?

Wat gebeurd er als je flauwvalt?

Na flauwvallen, weet de psychiater, is het heel normaal dat je slap en misselijk bent, trilt en dat het zweet van je lichaam gutst. “Je voelt je een vaatdoek, je bent namelijk ontregeld.” Dat lijkt op een paniekaanval, maar dat is het niet. Simpelweg om dat er geen paniek is, zegt Oosterhoff.

Kan je zomaar flauwvallen?

Dit gebeurt doordat je bloeddruk zakt en je hersenen onvoldoende zuurstof krijgen. Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.

Wat te eten tegen flauwvallen?

Zeker bij warm weer of bij te weinig eten. Dextro wordt snel opgenomen in het bloed. Daarna wel een boterham met zoet beleg of iets anders gaan eten om de suikerspiegel op de lange termijn ook op peil te houden. Flauwvallen is niets om bang voor te zijn en professionele hulp is niet nodig.

Kun je flauwvallen door hoge bloeddruk?

Er komt meer bloed in uw benen te zitten en even minder in uw hersenen. Dit heet ‘orthostatische hypotensie’. Daardoor voelt u zich licht in het hoofd en kunt u flauwvallen. Bepaalde hartmedicijnen (plaspillen, medicijnen tegen hoge bloeddruk) kunnen er voor zorgen dat u makkelijker flauwvalt.

Waarom val ik flauw na een prik?

Bij angst voor naalden en bloed daalt de bloeddruk al bij het zien van iets bloederigs. En de bloeddruk daalt bij iedereen die geprikt wordt. Die bloeddrukdaling kan leiden tot een onaangenaam, wazig, flauw, misselijk gevoel of tot het zien van zwarte vlekken. Je valt flauw als je bloeddruk te laag is.

Kun je flauwvallen als je slaapt?

Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.

Wat te doen bij lage bloeddruk flauwvallen?

Wat kunt u zelf doen?

  1. Gaan zitten of hurken.
  2. Uw benen kruisen en tegen elkaar duwen.
  3. Stevige vuisten maken; ook dit verhoogt de bloeddruk.
  4. Uw billen aanspannen; ook dit verhoogt de bloeddruk.
  5. Probeer te gaan zitten, want u kunt uw klachten niet onderdrukken, en als u blijft staan kunt u flauwvallen.

Waarom valt een kind flauw?

Soms is het niet meteen duidelijk waardoor je kind is flauwgevallen, maar dit zijn veelvoorkomende oorzaken: Lage bloeddruk, bijvoorbeeld door door warmte, bloedverlies, zouttekort of te snel opstaan. Te weinig gegeten of gedronken. Het zien van een injectie of bloed.

Wat moet je doen als je flauwvalt?

Een wegraking is een kort verlies van het bewustzijn. U gaat onderuit, ligt op de grond en komt weer bij. Als u met deze klacht naar de dokter gaat, dan moet de dokter proberen te achterhalen wat de oorzaak is.

Kan je flauwvallen door ongesteldheid?

“Sommige van de vrouwen geven aan dat ze flauwvallen van de pijn tijdens de menstruatie, anderen verliezen zo veel bloed dat ze daardoor flauwvallen. Soms is de menstruatie zo pijnlijk zonder duidelijke reden, bij andere gevallen zijn problemen als endometriose of poliepen in de baarmoeder de oorzaak.”

Wat is slecht voor je bloeddruk?

Minder zout eten Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.

Kun je flauwvallen bij bloedprikken?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven