Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als ik aangifte doen van mishandeling?
Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor. …
Hoe doe je aangifte voor mishandeling?
Als u slachtoffer bent van geweld, moet u altijd aangifte doen. Bel 0900 – 8844 (belkosten). Dan kunt u bespreken welke manier voor u het beste is. Voordat u aangifte doet, vertelt de politie u graag wat uw rechten als slachtoffer zijn.
Wat te doen in geval van mishandeling?
Bezoek na een mishandeling direct een arts, zelfs als u denkt dat het wel ‘meevalt’. Men kan nooit voorzichtig genoeg zijn. Bovendien kan een medische verklaring later belangrijk bewijs zijn, wanneer u in aanmerking wilt komen voor een schadevergoeding voor de lichamelijke en emotionele gevolgen.
Wat gebeurt er als je aangifte doet?
Onderzoek door de politie Na uw aangifte gaan we onderzoek doen. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl.
Hoe verloopt het strafproces bij mishandeling?
Als u lichamelijk of geestelijk mishandeld bent en er een verdachte is aangehouden, gaat de zaak naar de officier van justitie. De officier van justitie behandelt de zaak en neemt een besluit. U beslist zelf of u op de hoogte wilt blijven van het strafproces na een mishandeling.
Wat zijn de straffen voor huiselijk geweld?
Welke straf kan worden opgelegd? Maximale straf: vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500,-. Met de juiste verdediging zal een dergelijke straf nooit worden opgelegd.
Doet politie iets met aangifte?
Wij gebruiken uw aangifte om de dader op te sporen en om de inzet van de politie op straat te bepalen. Als er voldoende aanknopingspunten zijn, doen we onderzoek. Mogelijk stellen we u nog extra vragen. Als u slachtoffer bent, mogen wij uw gegevens doorgeven aan Slachtofferhulp Nederland.
Wat te doen bij mishandeling thuis?
Bel Veilig thuis 0800-2000 Daarmee komt u vanzelf terecht bij de regionale organisatie bij u in de buurt. Bent u in direct gevaar, bel dan 112. Bij Veilig thuis krijgt u een hulpverlener aan de lijn. Deze hulpverlener zet alles voor u op een rij, beantwoordt uw vragen en geeft u advies.