Wat gebeurt er als je naar de zonsverduistering kijkt?

Wat gebeurt er als je naar de zonsverduistering kijkt?

Recht in de zon kijken tijdens een eclips kan het netvlies onherstelbaar beschadigen, met blijvende blindheid of slechtziendheid tot gevolg. Het verraderlijke is dat je dat niet voelt: het netvlies heeft namelijk geen pijngevoelige zenuwen. Je wordt dus onherroepelijk geheel of gedeeltelijk blind.

Waarom eclips bril?

Zelfs als de zon voor 99% verduisterd is kunnen onzichtbare ultraviolette en infrarode straling brandplekken op je netvlies veroorzaken. Een eclips bril is de veiligste manier om de zonsverduistering te bekijken, maar ook dan kun je maar 30 seconden de zonsverduistering aanschouwen.

Hoe lang duurt Eclipse?

de zon is in zijn geheel aan het zicht onttrokken door de maan. Een totale zonsverduistering kan maximaal ruim 7 minuten duren zoals in juni 1955, juni 1973 en dan pas weer in juni 2150. Voor juli 2168 wordt een eclips van 7 minuten en 29 seconden voorspeld. Dat is 1 seconde minder dan het astronomische maximum.

Kan je blind worden als je naar de zon kijkt?

Zonlicht is ontzettend fel. Daarom is het gevaarlijk om zonder speciale bril in de zon te kijken. Als je dat te lang doet, kun je zelfs blind worden! Het lukt je vaak ook niet om je ogen goed open te houden als je richting de zon kijkt.

Waar en wanneer in de wereld treedt de eerstvolgende totale Zoneclips op?

De totale zonsverduistering van 12 augustus 2026 zal voornamelijk over het noordpoolgebied en de Atlantische Oceaan trekken, maar ook over Rusland, Groenland, het westen van IJsland, het noorden van Spanje en het noordoosten van Portugal.

Hoe laat zon Eclipse?

Op donderdag 10 juni 2021, tussen 11:19 en 13:31 uur MEZT, vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. De Maan schuift dan vanaf de Aarde gezien precies voor de Zon langs. Bij helder weer zal vanuit Nederland en België de hele verduistering zichtbaar zijn.

Hoe kun je de eclips zien?

Veilig met eclipsbril Wie de eclips veilig wil bekijken, moet een speciale eclipsbril gebruiken. Direct in de zon staren, ook bij een verduistering, zorgt namelijk voor oogletsel. Een beschadiging van het netvlies kan zelfs tot blindheid leiden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven