Wat gebeurt er als je te weinig weegt?

Wat gebeurt er als je te weinig weegt?

Ondergewicht kan ernstige gevolgen hebben. Als je ondergewicht hebt, merk je dat je lichaam moeite krijgt om goed te functioneren. Je conditie gaat achteruit (lichamelijk, maar ook geestelijk) en je voelt je moe, lusteloos en mogelijk zelfs depressief. Daarnaast kun je last hebben van duizeligheid.

Kun je dood gaan aan ondergewicht?

Mensen van alle leeftijden met ondergewicht (een BMI van 18,5 of lager) bleken 1,8 keer zo veel kans op overlijden te hebben als mensen met een gezond gewicht (een BMI tussen 18,5 en 25,9).

Hoe merk je ondergewicht?

Bij ernstig ondergewicht kunnen de volgende verschijnselen optreden:

 • Je menstruatie stopt (amenorroe)
 • Je borsten worden kleiner.
 • Je verlangen naar seksuele activiteiten verdwijnt.
 • Je hebt last van hartkloppingen.
 • Je hebt slaapproblemen.
 • Je hoofdhaar valt uit.
 • Er groeit donshaar op je lichaam en in je gezicht.

Wat is een gevaarlijk laag BMI?

Een BMI van minder dan 18,5 betekent dat een persoon ondergewicht heeft. Een BMI tussen 18,5 en 24,9 is ideaal. Een BMI tussen 25 en 29,9 is overgewicht. Een BMI boven de 30 duidt op overgewicht.

Is het erg als je dun bent?

Een beetje dunner zijn dan gemiddeld is op zich niet erg. Zolang je gezond bent en genoeg (en gezond) eet, is er geen probleem. Van ondergewicht is sprake als je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Over het algemeen geldt dat je ondergewicht hebt wanneer je BMI lager is dan 18,5.

Wat doet een diëtist bij ondergewicht?

Indien er sprake is van ondervoeding kan de diëtist een dieet (al dan niet met speciale dieetvoeding) opstellen waarbij de vastgestelde tekorten aangevuld worden door specifieke voedingsstoffen te verhogen.

Wat gebeurt er als je te dun bent?

Symptomen en gevolgen van ondergewicht Je lichaam krijgt steeds meer moeite om goed te kunnen functioneren. Je krijgt last van vermoeidheid, lusteloosheid en duizeligheid. Ook neemt je conditie, zowel lichamelijk als geestelijk af. Nadenken gaat minder goed, en het kan mogelijk zelfs leiden tot depressie.

Welke BMI is dodelijk?

Wat is mijn ondergewicht?

Je hebt ondergewicht wanneer je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Er zijn normen opgesteld hoe je kunt checken of je gewicht gezond (of te hoog of te laag) is. Als je plotseling veel afvalt, kan er sprake zijn van een onderliggende ziekte.

Hoe kom ik van mijn ondergewicht af?

Algemene tips

 1. Weeg jezelf. Sta 1 keer per week op de weegschaal om veranderingen in je gewicht te volgen.
 2. Houd een eetdagboek bij (Mijn Eetmeter)
 3. Eet op vaste tijden.
 4. Probeer stapje voor stapje meer te eten.
 5. Beweeg!
 6. Eet veel producten met eiwit.
 7. Neem wat extra vet.
 8. Neem vezels.

Wat zijn de gevaren van ondergewicht?

Ondergewicht brengt risico’s met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.

Hoeveel moet je wegen als je 1 meter 60 bent?

Overzichtstabel

Lengte Gewicht
158 cm 50-62 kg
160 cm 51-64 kg
162 cm 52-66 kg
164 cm 54-67 kg

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven