Wat gebeurt er bij voortplanting?

Wat gebeurt er bij voortplanting?

Voortplanting is reproductie, oftewel het proces waarbij een soort voor nakomelingen (kinderen) zorgt. Alle soorten doen dit om er voor te zorgen dat de soort blijft bestaan.

Hoe heet voortplantingsgedrag bij zoogdieren?

Dit heet ongeslachtelijke voortplanting. Bij de meeste dieren zijn er voor voortplanting twee geslachten nodig: een mannetje en een vrouwtje. Het mannetje draagt dan zijn zaadcellen bij en het vrouwtje haar eicel of eicellen. Dit heet geslachtelijke voortplanting.

Wat betekent geslachtelijke voortplanting bij zoogdieren?

Geslachtelijke voortplanting of seksuele reproductie is voortplanting die plaatsvindt wanneer twee verschillende individuen hun DNA bij de bevruchting in de haploïde geslachtscellen (gameten) combineren in een nakomeling. De bevruchting is voltooid met de versmelting van de geslachtscellen en hun celkernen.

Welke dieren kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten?

Fragmentatie is een wijdverspreid fenomeen en komt voor bij verschillende dieren, planten en schimmels. Dieren die zich ongeslachtelijk voortplanten via fragmentatie zijn onder meer platwormen, zeesterren, bloemdieren en veel ringwormen, waaronder polychaeten en sommige oligochaeten.

Doen bacteriën aan geslachtelijke voortplanting?

Bacteriën kunnen zich dan niet seksueel voortplanten, maar ze kunnen onderling wel genetische informatie uitwisselen. Door middel van een pilus maken twee bacteriën contact met elkaar en wisselen genetisch materiaal uit. Dit heet conjugatie. Sommige bacterieën nemen ook simpelweg DNA op dat in hun omgeving ronddrijft.

Welke planten doen aan geslachtelijke voortplanting?

Planten kunnen zich op twee verschillende manieren voortplanten. Bij de generatieve of geslachtelijke voortplanting gebeurt de vorming van nakomelingen door middel van zaad (bijv. bloemen) of door middel van sporen (bijv. varens).

Hoe heet dit type voortplantingsgedrag?

Bij meercellige organismen wordt voortplanting afgewisseld met fasen van groei en ontwikkeling. De twee belangrijkste vormen van voortplanting zijn geslachtelijke voortplanting (seksuele reproductie) en ongeslachtelijke voortplanting.

Welke dieren vallen onder zoogdieren?

De zoogdieren kennen zowel vliegende (vleermuizen) als zwemmende (walvissen) en zowel vleesetende (roofdieren) als plantenetende (onder andere herkauwers) soorten. Het grootste dier aller tijden, de blauwe vinvis, en het grootste levende landdier, de savanneolifant, zijn beide zoogdieren.

Wat is voortplanting bij dieren?

Voortplanting (of reproductie) is het proces waarbij organismen zorgen voor nageslacht, met als gevolg het voortbestaan van de populatie en de soort. Bij meercellige organismen wordt voortplanting afgewisseld met fasen van groei en ontwikkeling.

Welke dieren hoeven niet te paren?

Sommige dieren hebben geen partner nodig om jongen te krijgen. De moeders doen het helemaal alleen. Vissen, haaien, kalkoenen, slangen en nog veel meer dieren zijn ertoe in staat.

Hoe kan een plant zich ongeslachtelijk voortplanten?

Ongeslachtelijke voortplanting Deze vorm van voortplanting is algemeen bij planten. Uitlopers van planten vormen wortels en zo ontstaan nieuwe plantjes. Ook bollen, knollen en wortelstokken (onder de grond) zijn voorbeelden van ongeslachtelijke voortplanting. Ongeslachtelijke voortplanting ontstaat door mitose.

Welke voortplantingscellen zijn nodig voor geslachtelijke voortplanting?

Bij planten noemen we deze geslachtscellen de eicel en de stuifmeelkorrels. In het dierenrijk heten deze geslachtscellen de eicel en de zaadcel. In gespecialiseerde organen zorgen organismen ervoor dat de mannelijke- en de vrouwelijke voortplantingscel elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen versmelten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven