Wat gebeurt er in de SCR-katalysator?
De werking is als volgt: de NOx in de uitlaatgassen wordt in de SCR-katalysator opgeslagen. In de SCR-katalysator reageert de ammoniak met de NOx (stikstofoxiden). De schadelijke stoffen in NOx worden omgezet in de onschadelijke stof stikstof (N2) en water (H2O).
Hoe werkt een AdBlue systeem?
De AdBlue® wordt opgewarmd in de uitlaatpijp en ontleedt zich in ammoniak. In de katalysator gaan de in de uitlaatgassen aanwezige stikstofoxiden (NOx) een reactie aan met deze ammoniak en worden daarbij omgezet in stikstof (het hoofdbestanddeel van de lucht die we inademen) en waterdamp.
Kun je rijden zonder AdBlue?
Om maar meteen duidelijk te maken: AdBlue is geen vloeistof die een dieselmotor nodig heeft om te kunnen werken. Waardoor je dus in principe tijdelijk zonder AdBlue kan rijden. Alleen raden we af om dit op langere termijn te doen, want zonder AdBlue zal je katalysator sneller vol geraken, met alle kosten van dien.
Hoe maak je AdBlue?
AdBlue is een mengsel van gedemineraliseerd water en zuiver ureum dat giftige uitlaatgassen omvormt tot water en stikstof. Het is biologisch afbreekbaar en bevriest bij -11 graden Celsius. Bewaar het dus niet op een koude plaats!
Welke schadelijke stoffen worden in een katalysator omgezet?
Een katalysator is een onderdeel van de auto welke onder de auto vlak bij de uitlaat zit. Het zorgt ervoor dat de schadelijke verbrandingsgassen omgezet worden naar stoffen als koolstofdioxide, stikstof en waterdamp.
Hoe lang rijden zonder AdBlue?
Dat wordt aangegeven met een verklikkerlichtje. U kan dan nog zo’n 2.400 kilometer verder rijden, maar let op: eens het AdBlue helemaal op is, zal de auto de motorprestaties sterk verminderen en weigeren opnieuw te starten.
Hoelang kan je rijden zonder AdBlue?
Het komt daardoor steeds vaker voor dat automobilisten niet enkel diesel maar ook AdBlue moeten tanken. Gemiddeld genomen kan je met 1 liter AdBlue zo’n 1000km afleggen. Het AdBlue-verklikkerlichtje gaat branden als de auto nog zo’n 2.400km kan rijden.