Wat het stroomgebied van de Rijn is?

Wat het stroomgebied van de Rijn is?

185.000 km²
Rijn/Stroomgebied

Waar stopt de Rijn?

De Rijn (Duits: Rhein, Frans: Rhin, in het Nederlands vroeger ook: Rhijn) is met 1233 kilometer een van de langste rivieren van Europa….

Rijn
Bron Alpen
Monding Noordzee (hoofdstroom)
Stroomt door Zwitserland Liechtenstein Oostenrijk Duitsland Frankrijk Nederland
Nederrijn bij Arnhem

Waar gaat de Rijn over in de Waal?

Historie. De naam Waal (door de Romeinen Vacalis of Valis genoemd, later Vahal) is van Germaanse herkomst en is een verwijzing naar de vele meanders die de rivier ooit gehad moet hebben (Oudgermaans: wôh = krom). Tijdens de Romeinse tijd is de Waal vermoedelijk al de belangrijkste afwatering van de Rijn geweest.

Wat is de Rijn voor Riviertype?

Gemengde rivier Dit noemen we gemengde rivieren. Een voorbeeld van dit riviertype is de Rijn. Zij ontvangt haar water deels uit de Alpen (de bron), deels uit zijrivieren in Duitsland met regenwater als voornaamste bron en deels uit grondwater.

Hoe heet de Rijn in Frankrijk?

De rivier de Rijn ontspringt in Zwitserland. In het Duits wordt hij Rhein genoemd en in het Frans Rhin.

Hoe lopen de Nederlandse rivieren?

Gevormd door rivieren De Eems ontspringt in Noordoost-Duitsland en mondt via de zeearm de Dollard uit in de Waddenzee. De Schelde ontspringt in Noord-Frankrijk en mondt via de zeearm de Westerschelde uit in de Noordzee. Vooral de Rijn en Maas zijn bepalend geweest voor de vorming van ons land.

Waar stopt de Maas?

De Maas komt bij Eijsden Nederland binnen, loopt langs Maastricht, Roermond en Cuijk, en mondt uit in het Hollandsch Diep.

Waar splitst de Rijn zich in Nederland?

De officiële naam voor het deel van de Rijn dat door Nederland stroomt, is de Nederrijn, maar in de volksmond is het gewoon de Rijn. De Nederrijn is de tak van de Rijn die loopt van het Pannerdensch Kanaal bij Angeren naar Wijk bij Duurstede. Daar splitst de rivier in de Lek en de Kromme Rijn.

Waar begint de rivier de Waal?

Rijn
Millingen aan de Rijn
Waal/Bronnen

Waar stroomt de Rijn in zee?

De Rijn stroomt via drie wegen naar de Noordzee, te weten via het Haringvliet, de Nieuwe Waterweg en het IJsselmeer. De zuidelijke hoofdarm (Noord en Nieuwe Maas) mondt via de Nieuwe Waterweg ten westen van Rotterdam uit in de Noordzee.

Waar komt de Rijn in de Noordzee?

Waar komt het water van de Rijn vandaan?

De bron ligt in de Tomasee nabij de Zwitserse Oberalppas. Vanuit dit 2.345 meter boven de zeespiegel gelegen bergmeer stroomt de Vorderrhein als beekje in oostelijke richting en is bij de Rheinschlucht al uitgegroeid tot een stevig stromende waterloop. Bij Reichenau voegt de Hinterrhein zich bij de rivier.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven