Wat hoor je bij longen luisteren?

Wat hoor je bij longen luisteren?

De dokter kan dan soms horen dat er op een bepaalde plek in je longen niet genoeg lucht stroomt. Ook kan hij of zij het horen wanneer er slijm in je longen zit. Op de plek waar het slijm zich heeft opgehoopt, kan een ontsteking zitten.

Wat is normaal Ademgeruis?

Normaal of vesiculair ademgeruis. Het geruis dat bij normale personen wordt gehoord, is blazend of ruisend van karakter. Aangenomen wordt dat het ademgeruis in de luchtwegen ontstaat en niet in de alveoli, omdat daarin vrijwel geen luchtstroom is.

Hoe klinken longen?

De arts luistert aandachtig naar je longen met een stethoscoop (longauscultatie). Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.

Wat is ruis op de longen?

Piepend ademen Piepend ademhalen is een symptoom van astma dat vaak voorkomt. Dit komt omdat je luchtpijp en bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) zich vernauwen. Hierdoor verkrampen de omliggende spiertjes. De lucht heeft dan minder ruimte om doorheen te gaan.

Wat hoor je bij een pneumonie?

Longontsteking (pneumonie) Longontsteking (pneumonie) Een longontsteking is een ontsteking van het longweefsel. Dit kan in een deel van de long zijn (longkwab), in een gehele long of soms in beide longen. Longontsteking wordt ook wel pneumonie genoemd.

Wat hoor je bij Atelectase?

Symptomen atelectase Atelectase kan langzaam ontstaan en alleen wat kortademigheid veroorzaken. Maar als in een groot deel van een long binnen korte tijd atelectase ontstaat, kan de patiënt blauw of asgrauw worden, een scherpe pijn in de betreffende zij voelen en extreem kortademig worden.

Waar duiden Crepitaties op?

Wanneer zich veel secreet in de bronchi heeft opgehoopt, kan men soms inspiratoir maar vaak expiratoir korte, borrelende, reutelende, niet-muzikale bijgeluiden waarnemen, die wegens hun explosieve, discontinue karakter beschouwd worden als crepitaties.

Wat is Stemfremitus?

Bij stemgeleidingstesten (stemfremitus en bronchofonie) wordt gebruikgemaakt van het feit dat verminderde luchthoudendheid van het longweefsel met open luchtwegen de voortgeleiding van de stem versterkt. Bij de stemfremitus voelt de arts de vibraties van de thoraxwand, bij bronchofonie luistert hij met de stethoscoop.

Wat kan een arts horen aan de longen?

De dokter luistert ook altijd naar je longen. De dokter noemt dat met een deftig woord auscultatie. Daarvoor heeft hij een stethoscoop. Eigenlijk is dat gewoon een apparaatje dat het geluid van de ademhaling in de longen versterkt, zodat hij het beter kan horen.

Wat hoor je bij pneumonie?

Wat is een reutelende ademhaling?

Wat is reutelen? Wanneer iemand stervende is en te zwak om effectief te kunnen hoesten of slikken blijft er slijm in het hogere ademhalingsstelsel achter. Wanneer hier lucht langs stroomt bij het ademen is het gevolg een rochelende geluid.

Hoe weet je dat je een longontsteking hebt?

Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en longblaasjes ontstoken. Mogelijke verschijnselen zijn hoesten, benauwdheid, koorts en moe zijn. U kunt uw temperatuur het beste meten via de anus. Drink veel, neem rust en rook niet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven