Inhoudsopgave
Wat is communisme in de geschiedenis?
Het alledaagse communisme zoals we dat uit de geschiedenis kennen, komt of kwam voor in staten met een éénpartijenstelsel, zoals de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie noemde zichzelf socialistisch. Socialisme is bedoeld als een tussenfase tussen kapitalisme en communisme. De levensbeschouwing van de communisten is atheïsme.
Wanneer kreeg het communisme steun in Nederland?
Het communisme kreeg in Nederland al vroeg steun, in 1918 werd de Communistische Partij Holland (CPH), de voorganger van de Communistische Partij van Nederland (CPN), opgericht. Waar eerst de Nederlandse invloed in het buitenland aanzienlijk was, kwam de partij steeds meer onder invloed van Moskou. Dat leidde tot conflicten en royementen.
Wat zijn marxistische varianten van het communisme?
De marxistische varianten van het communisme zijn de bekendste. Deze ideologie streeft naar een land zonder regering, een “staatloze” en “klasseloze” maatschappij, waarin geen politieke en economische verschillen, zoals inkomensverschillen bestaan. Ook bestaan er geen landen meer.
Wat is een communistische beweging?
Landen met een communistische beweging worden ook ‘socialistische landen’ of ‘arbeidersstaten’ genoemd. Het communisme is onder te verdelen in verschillende stromingen, de bekendste stromingen zijn het marxisme, leninisme en maoïsme.
Wat is de rol van de communist?
Communisten zijn dus voor een heel actieve rol van de overheid in het dagelijks leven van burgers. Dus eigenlijk komt het erop neer dat je niet voor jezelf werkt maar voor de hele gemeenschap. Je krijgt alles bijv. kleren, je hoeft niets te betalen, je hebt eigenlijk ook niets maar dat is dan ook niet nodig, zo redeneert een communist.
Wat is het verschil tussen kapitalisme en communisme?
Wat is het verschil tussen kapitalisme en communisme? Het kapitalisme is een vorm van bestuur in een land. Kapitalisten zijn voor een vrije markt. Dat wil zeggen dat de inwoners van een kapitalistisch land vrij zijn in maken van prijzen van producten.
Wat is een communistische staat?
In een communistische staat is iedereen gelijk en zijn alle bedrijven en landbouwgrond van de staat. In Rusland heeft het communisme zijn langste tijd gehad, maar er zijn landen die nog steeds communistisch zijn. Cuba en Noord-Korea bijvoorbeeld. Het communisme ontstaat in de 19de eeuw mede door Karl Marx.
Waarom doen ras en natie niet toe in de communistische ideologie?
In de communistische ideologie doen ras en de natie er niet toe: het gaat de communisten er enkel en alleen om de arbeidersklasse wereldwijd aan de macht te krijgen. In de Sovjet-Unie werden ook (in mindere mate) joden vervolgd, maar dit maakt niet per definitie deel uit van haar communistische ideologie.