Wat is de betekenis van de Noorse vlag?

Wat is de betekenis van de Noorse vlag?

Symboliek. Fredrik Meltzer (1779-1855), de ontwerper van de vlag, koos een Scandinavisch Kruis, zoals in de Deense en Zweedse vlag. Dit kruis is een symbool van het christendom. De kleuren rood, wit en blauw werden gekozen om de democratie te symboliseren.

Wat betekent Scandinavisch Kruis?

Het Scandinavisch kruis is een vlagpatroon dat gewoonlijk geassocieerd wordt met Scandinavische landen, waar het patroon zijn oorsprong heeft. Al deze landen hebben een dergelijk patroon, maar ook gebiedsdelen in andere delen van Europa en Zuid-Amerika hebben een vlag met een Scandinavisch kruis.

Heeft de vlag van Denemarken een betekenis?

Het rood op de vlag staat voor kracht, moed en onbevreesdheid. Het wit staat voor de waarheid en voornamelijk vrede. De Deense vlag staat dus symbool voor een van oudsher machtig land dat dapper en moedig streed, maar ondertussen wel zorgde dat de waarheid niet werd verloochend en de vrede weer werd hersteld.

Hoe heet de Deense vlag?

De vlag van Denemarken is rood met een wit Scandinavisch Kruis. Zij wordt ook Dannebrog genoemd, Deens voor Deense banier of Deens doek. De Deense vlag is de oudste nationale vlag ter wereld die nog steeds in gebruik is: de oudste onbetwistbare bron stamt uit de 14e eeuw.

Hoe ziet de vlag van Zweden eruit?

De nationale vlag van Zweden is een blauwe vlag waarop een geel Scandinavisch Kruis is geplaatst. De verticale arm van het kruis is naar de vlaggenmast toe verschoven. Er zijn twee varianten: voor de civiele vlag en de staatsvlag wordt de rechthoekige variant gebruikt, voor de oorlogsvlag de zwaluwstaartvariant.

Welk land heeft een vlag met een wit kruis?

De vlag van Zwitserland is een wit rechtopstaand Grieks kruis (een +) op een rode achtergrond. De vlag is net zoals de vlaggen van alle Zwitserse kantons vierkant. Het symbool is wereldbekend en wordt geassocieerd met kwaliteit.

Waarom lijken Scandinavische vlaggen op elkaar?

De typische indeling van die Scandinavische kruisen waarbij het kruis naar de mastzijde is verschoven, is wel recenter. Het dateert uit een periode waarin vooral de scheepvaart nood had aan ondubbelzinnige nationale symbolen, en had dus een eerder praktische motivatie.

Welke landen hebben een kruis in hun vlag?

Spanje, Griekenland, Noorwegen en Slovakije zijn een aantal Europese landen met een duidelijke verwijzing naar het christelijke kruis op hun vlag. Islamitische symbolen vinden we dan weer vooral terug in Afrika en het Midden-Oosten.

Welke kleur blauw heeft de Nederlandse vlag?

In 1937 tekende Koningin Wilhelmina het Koninklijk Besluit dat de kleuren van de Nederlandse vlag vaststelde: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw.

Hoe ziet de vlag van Finland eruit?

De vlag van Finland toont een blauw kruis op een witte achtergrond. In het Fins wordt hij dan ook siniristilippu genoemd, wat “blauwekruisvlag” betekent.

Wat is de taal van Denemarken?

Deens
Denemarken/Officiële talen

De taal in Denemarken is Deens, een Noord-Germaanse taal met een aantal duidelijk onderscheiden dialecten. Duits wordt door een minderheid in Zuid-Jutland (Noord-Sleeswijk) gesproken, evenals Nedersaksisch.

Wat is de vlag van Duitsland?

Vlag van Duitsland
Verhouding 3:5
Aangenomen 23 mei 1949
Ontwerp Horizontale driekleur
Kleuren Zwart ​ Rood ​ Goud

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven