Wat is de familie van de scherpe boterbloem?
Buttercups
Meadow buttercup/Family
De scherpe boterbloem (Ranunculus acris) is een overblijvend kruid uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).
Waar komt de naam Boterbloem vandaan?
De Scherpe boterbloem, Ranunculus acris L., is een meerjarige plantensoort uit de Ranonkelfamilie of Ranunculaceae en komt in België en Nederland zeer algemeen voor in graslanden, hooilanden en langs de weg in bermen.
Wat is de Latijnse naam van de boterbloem?
Ranunculus
Buttercup/Scientific names
De Ranunculus psilostachys is ook wel bekend als Boterbloem. Deze Ranunculaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 35 centimeter.
Hoeveel blaadjes heeft een boterbloem?
De bloem ongeveer 0,5 tot 2 cm groot. Ze hebben 5 witte kroonbladeren en rondom een geel hart. Ze hebben 5 tot 20 meeldraden en 5 kelkbladeren. De waterranonkel bloeit van april-augustus.
Waar groeit scherpe boterbloem?
Scherpe boterbloem, detail van het blad Scherpe boterbloem is een plant van vochtige, matig tot zeer voedselrijke graslanden. In weiland profiteert ze van het feit dat de meeste grazers haar mijden. Ook in gemaaide graslanden, vooral wegbermen, is het vaak een aspectbepalende plant.
Wat is de Latijnse naam voor speenkruid?
Ficaria verna
Lesser celandine/Scientific names
Het gewoon speenkruid (Ficaria verna subsp. verna, synoniem: Ranunculus ficaria subsp. bulbilifer) is een laagblijvende voorjaarsbloeier die behoort tot de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).
Wat is er bijzonder aan een boterbloem?
Boterbloemen doen iedereen denken aan boter, maar deze bloemen smaken helemaal niet lekker. Het is trouwens niet gezond om ze op te eten want ze zijn giftig! Doordat ze een vreemde smaak hebben, laten de dieren ze algauw staan. De giftige stoffen zijn er namelijk uit verdwenen.
Is de scherpe boterbloem giftig?
Dat is vanwege de scherpe smaak van de plant. Een goed signaal want boterbloemen zijn giftig. En dat verklaart meteen de soortnaam: scherpe boterbloem. Als de plant dood is en verdroogt, zoals in hooi, verliest het zijn scherpte en giftigheid.