Wat is de formule van glucose?

Wat is de formule van glucose?

C₆H₁₂O₆
Glucose/Formule

Glucose (Grieks: γλυκός = zoet) is een natuurlijk voorkomende (biologische) chemische verbinding (een biomolecuul), met brutoformule C6H12O6. Glucose behoort tot de monosachariden, een klasse van eenvoudige koolhydraten. Er zijn twee enantiomeren van glucose: D-glucose en L-glucose.

Waar bestaat glucose uit?

Glucose bestaat uit 1 suikermolecuul en is dus een monosacharide. Glucose krijg je meestal niet direct binnen via je voeding, maar ontstaat wanneer je lichaam een disacharide of zetmeel verteert. Glucose kún je wel eten, het heet dan dextrose of druivensuiker.

Hoe wordt glucose afgebroken?

Wanneer voedingsstoffen in de mond komen bevat het speeksel een enzym dat de suikers afbreekt. Het alvleessap bevat een enzym dat de suikers verder in stukjes hakt, totdat er nog twee glucosemoleculen aan elkaar zitten. Dit noemt men maltose. In de dunne darm wordt het verder afgebroken tot een enkel molecuul, glucose.

Wat is de scheikundige naam van glucose?

Glucose/Formule

Wat is de Vormingswarmte van glucose?

–12,74·105 J mol–1. Glucose wordt door planten gebruikt als brandstof en als bouwstof voor allerlei organische verbindingen. Zo wordt het polymeer cellulose gevormd door polycondensatie van glucose.

Wat is een goede glucose?

Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes….

  • Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes.
  • Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk.
  • Boven de 11 mmol/l – diabetes.

Wat voor soort stof is insuline?

Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die de verschillende processen in het lichaam regelen. Insuline regelt de glucosestofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling. De naam insuline komt van het Latijnse woord voor eiland (insula).

Hoe wordt glucose omgezet in glycogeen?

Glycogeen wordt door het hormoongestuurde enzym insuline opgeslagen in de lever en wordt weer omgezet in glucose door glucagon. De glycogenolyse wordt bij lage bloedsuikerconcentraties in gang gezet door een amide van de alvleesklier.

Wat als je teveel glucose in het bloed zit?

Hoe hoger de bloedglucose, en hoe langer verhoogd, hoe meer klachten. Bij langdurige hyperglycemie bestaat een grotere kans op infecties, jeuk en slecht helende wondjes. De infecties variëren van steenpuisten, blaasontsteking en schimmelinfecties “van onderen”, tot een fikse longontsteking.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven