Wat is de gevolgen van het aantasten van de ozonlaag?

Wat is de gevolgen van het aantasten van de ozonlaag?

De ozonlaag in de stratosfeer (hogere atmosfeer) beschermt het aardoppervlak tegen de schadelijke ultraviolette straling (UV) van de zon. Een verdunning van de ozonlaag veroorzaakt een verhoogde UV-stralingsintensiteit op aarde. Dit heeft schadelijke gevolgen voor de mens (huidkanker) en andere organismen.

Wat gebeurt er als er een gat in de ozonlaag zit?

Een gat in de ozonlaag ontstaat doordat: de industrie en de mensen heel veel Cfk’s uitstoten. Cfk is een gas dat ervoor zorgt dat de ozon zich niet kan delen met de ultraviolette straling met als gevolg dat de ozon steeds dunner word, en er kan dus steeds meer ultraviolet straling doorheen.

Welke gevolgen heeft het afbreken van de ozonlaag voor het leven op aarde?

Ozon heeft de eigenschap de ultraviolette stralingen van de zon te absorberen. Deze UV-B-stralen veroorzaken zonnebrand, hoornvliesontsteking en huidkanker. Daarbij tast het ook nog ecosystemen van de oceanen aan. Zonder de aanwezigheid van de ozonlaag zou het huidige leven op aarde zelfs niet hebben kunnen ontstaan.

Wat is het nut van de ozonlaag voor het leven op aarde?

De aardatmosfeer beschermt het leven op aarde door een gedeelte van de schadelijke straling die afkomstig is van de zon tegen te houden. Het ozon in de stratosfeer ontstaat doordat zuurstofmoleculen splitsen onder invloed van ultraviolette straling.

Wat is het probleem met de ozonlaag?

Onze aardbol heeft haar eigen slimme systeem om zichzelf (en ons) te beschermen tegen de schadelijke ultraviolette straling: de ozonlaag. Zonder deze beschermlaag zou leven op aarde niet mogelijk zijn. Planten, dieren en mensen zouden de hoeveelheid straling niet aankunnen en in rap tempo uitsterven.

Hoe komt het dat er een gat in de ozonlaag is gekomen?

Groei ozongat Het tekort aan ozon ontstaat door een combinatie van factoren. In de eerste plaats wordt de lucht verontreinigd met verbindingen van chloor. In de derde plaats is er zonlicht nodig om ozon af te breken en ten slotte moet er geen verse lucht (met ozon) worden aangevoerd.

Wat gebeurt er als er geen ozonlaag is?

Wanneer echter het broeikaseffect voor de temperatuurstijging zorgt waarbij ozon wereldwijd wordt afgebroken, dan verdwijnt de temperatuurinverse in onze atmosfeer en daarmee onze atmosfeer. Zonder ozonlaag is er geen leven op aarde meer mogelijk.

Waar komt ozon voor in de atmosfeer?

Ozon is als gas van nature aanwezig in onze atmosfeer. Ozon wordt in twee gebieden van de atmosfeer aangetroffen. Ongeveer 10% van het atmosferische ozon bevindt zich in de troposfeer, het gebied het dichtst boven de oppervlakte van de Aarde, van de grond tot ongeveer 10-16 kilometer hoogte.

Welk effect hebben CFK’s op het milieu?

Gevolgen. Cfk’s zijn op twee manieren schadelijk voor het milieu. Ze tasten de ozonlaag aan en ze dragen in beperkte mate bij aan het broeikaseffect. Sommige cfk’s veroorzaken waarschijnlijk groeistoornissen bij ongeboren kinderen.

Waarom ozonlaag?

De grootste ozonconcentratie bevindt zich in het gedeelte van de atmosfeer dat we de stratosfeer noemen. De zone met de meeste ozon is de ozonlaag, tussen de 15 en de 30 km boven het aardoppervlak. De ozonlaag is belangrijk omdat ze een groot deel van de schadelijke uv-straling van de zon tegenhoudt.

Waar is gat in de ozonlaag?

Het ozongat is een plek in de ozonlaag waar de ozonconcentratie veel lager dan gemiddeld is. Dit gat ontstaat in het voorjaar (omstreeks september) vooral boven de Zuidpool.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven