Wat is de golflengte van straling?

Wat is de golflengte van straling?

Röntgenstraling heeft golflengten tussen 1 pm en 10 nanometer. Straling van 10 tot 380 nm heet ultraviolet (uv), soms abusievelijk ultraviolet licht genoemd. Zichtbaar licht heeft golflengten tussen 380 nm (violet) en 761 nm (donkerrood).

Wat geeft het elektromagnetisch spectrum aan?

Elektromagnetisch spectrum is de verzamelnaam voor alle mogelijke frequenties van de elektromagnetische straling. Het spectrum laat zich van lage naar hoge frequentie (maar ook energieniveau per foton en daarmee van grote naar kleine golflengte) als volgt in een tabel zetten.

Welke straling zit er in het elektromagnetisch spectrum?

Radiostraling, IR-straling, licht, UV-straling, röntgenstraling en gammastraling vormen met elkaar het elektromagnetisch spectrum. In deze videoles wordt uitgelegd dat al deze soorten straling verschillende vormen zijn van dezelfde elektromagnetische golven.

Welke straling heeft de langste golflengte?

Ultraviolet licht (UV of UV-straling) UVA heeft de langste golflengte, UVC de kortste. Hoe korter de golflengte, hoe groter de energie van de straling en hoe schadelijker ze kan zijn voor de huid en de ogen.

Welke straling heeft een golflengte van 10 cm?

Het Ultra High Frequency gebied of UHF heeft een golflengte tussen de 100 en de 1000 millimeter (10 cm en 1 meter). De frequentie van het UHF-gebied zit tussen de 0,3 en 3 GHz of in MHz tussen de 300 en 3000 MHz.

Wat is het elektromagnetisch spectrum wikikids?

Indeling elektromagnetische straling Elektromagnetische golven zijn afhankelijk van de frequentie in te delen in een aantal verschillende soorten straling. Deze indeling wordt het elektromagnetisch spectrum genoemd.

Hoe werkt een elektromagnetische golven?

Een magnetische golf ontstaat als de elektrische lading beweegt. Een elektrische golf die in beweging is, veroorzaakt altijd een magnetische golf en omgekeerd. Door de wisselwerking tussen deze golven ontstaat er elektromagnetische straling ook wel elektromagnetische velden genoemd.

Wat voor soort straling is Rontgenstraling?

Röntgenstraling (vroeger, en in sommige talen nog steeds, x-stralen), vernoemd naar de ontdekker ervan, Wilhelm Röntgen, is elektromagnetische straling, in het elektromagnetisch spectrum liggend tussen ultraviolet licht en gammastraling.

Welke straling heeft een grotere frequentie UV straling of IR straling?

Hoe hoger de temperatuur hoe groter de intensiteit en volgens de verschuivingswet van Wien hoe hoger de frequentie van de straling. Het is vaak infrarode straling, maar bij hoge temperatuur ook zichtbaar licht. Voorbeelden van zulke temperatuurstralers zijn een gloeilamp, vuur en de zon.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven