Wat is de grootste krater op de maan?

Wat is de grootste krater op de maan?

Tycho heeft een diameter van 85 km en een diepte van 4850 meter. Tycho is een zeer jonge (ouderdom geschat op 108 miljoen jaar) en heldere krater, die goed opvalt bij volle maan. De krater heeft het grootste stralenstelsel van de maan.

Hoe ontstaat krater?

Een vulkaankrater is een krater in een planeetoppervlak waardoor, bij een vulkanische uitbarsting, lava aan het oppervlak komt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het ontstaan van vulkanische vlakten. Wanneer water door neerslag in een krater blijft staan, wordt dit een kratermeer genoemd.

Hoeveel kraters zijn er op Mars?

Er bevindt zich een groot aantal inslagkraters op Mars. Ongeveer 43.000 daarvan hebben een diameter groter dan 5 km.

Waar ligt de grootste krater?

De Vredefortkrater wordt gezien als de grootste tot dusver ontdekte krater op Aarde. Het object dat met de aarde botste had een grootte van 10 km. De krater heeft een diameter van ruim 300 km en bevindt zich in Zuid-Afrika.

Hoe diep is de maan?

De maan heeft net zoals de aarde continu ‘last’ van bevingen en trillingen. Maanbevingen vinden plaats op een diepte tussen de 700 en 1200 kilometer. Stel je voor dat er een maanbeving plaatsvindt. De trillingen worden in de maan doorgegeven naar de seismometer op het oppervlak.

Welke planeet wordt ook wel de Morgenster genoemd?

Daardoor is Venus alleen ’s avonds na zonsondergang of ’s ochtends voor zonsopkomst te zien. Elke 584 dagen haalt Venus de Aarde vanaf de zon gezien in, waarbij ze aan de andere kant van de zon komt te staan en daardoor van avondster in morgenster verandert.

Hoe ontstaat een stratovulkaan?

Stratovulkanen worden meestal gevormd boven subductiezones, als ketens of bogen langs de randen van tektonische platen waar oceanische korst onder continentale korst duikt. Deze vorm van een convergente plaatgrens is zichtbaar langs de Ring van Vuur die de Grote Oceaan omsluit.

Hoe ontstaat een magmakamer?

Omhoog bewegen van magma Wanneer het magma op een diepte komt waar de dichtheid van het omringende gesteente niet langer hoger is dan de eigen dichtheid zal het niet verder omhoog bewegen maar tot stilstand komen. Er ontstaat een magmakamer, waarin magma verzamelt en langzaam afkoelt.

Hoeveel jaar is Mars van ons vandaan?

De maximale afstand is 400.000.000 km. 1 lichtjaar is 9.500.000.000.000 km. Maximale afstand van de aarde tot Mars in lichtjaren is dan 0,000042105 lichtjaren.

Hoeveel manen zijn er op Mars?

Phobos
Deimos
Mars/Manen

Waar is de grootste meteoriet ingeslagen?

De Hoba-meteoriet is veruit de grootste en zwaarste bekende meteoriet die ooit op Aarde is neergevallen. De meteoriet ligt nabij de stad Grootfontein in het noordoosten van het Zuidwest-Afrikaanse land Namibië.

Hoe groot is een krater?

Een maankrater is een ringberg op de Maan. Deze ringbergen zijn veroorzaakt door de inslagen van meteorieten. Er zijn geen kraters op de maan die veroorzaakt zijn door een vulkaanuitbarsting, zoals die op aarde wel voorkomen. Maankraters variëren in grootte van een paar meter tot meer dan 250 kilometer.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven