Inhoudsopgave
Wat is de reden dat sporters tijdens een wedstrijd soms druivensuiker glucose innemen?
De belangrijkste reden hiervoor is het voorkomen van een daling in de bloedsuikerspiegel en het garanderen van een optimale koolhydraatverbranding.
Waarom Suikerdip?
De suikerdip Door de grote hoeveelheden toegevoegde suikers in deze producten stijgt je bloedsuikerspiegel namelijk snel. Je lichaam moet veel insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Het gevolg is een snelle daling: de ‘suikerdip’: je voelt je moe en futloos en… grijpt opnieuw naar suiker.
Waarom glucose voor sporten?
Als u beweegt of sport, gaan de spieren harder werken. Daarvoor hebben die spieren extra brandstof nodig in de vorm van glucose (suiker). De spieren halen die glucose uit het bloed. Voor het opnemen van glucose in de spieren is insuline nodig.
Waarom druivensuiker gebruiken?
Druivensuiker is een enkelvoudig koolhydraat dat ook wel bekend is onder de naam “dextrose”. Druivensuiker kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op uw lichaam. Druivensuiker wordt met name gebruikt om een hoger energieniveau te bereiken tijdens intense activiteiten of tijdens het sporten.
Waarom een sporter tijdens een wedstrijd een sportdrank met glucose gebruikt?
De elektrolytenbalans bepaalt mede de vochtbalans in het lichaam. op het etiket hebben staan dat ze het uithoudingsvermogen bevorderen bij duursport. Deze dranken bevatten een bepaalde hoeveelheid en soort suikers, een bepaalde hoeveelheid natrium en hebben een bepaalde osmolaliteit .
Wat doe je tegen een Suikerdip?
Een paar tips om een suikerdip te voorkomen
- Drink vaker een glas water. Honger en dorst worden nogal eens verward.
- Ga slim kiezen. Eet wat fruit, noten of een bakje ongezoete kwark tussendoor en laat ‘suikerbommetjes’ even liggen.
- Let op je vitamines. Eet jij iedere dag voldoende groente, fruit en volkoren producten?
Wat gebeurt er als er bij het sporten te weinig glucose in het bloed zit?
De koolhydraten die je tijdens het sporten eet of drinkt kunnen later ‘vrijkomen’, omdat de afgifte daarvan tijdens het sporten vaak vertraagd is. Als die wel vrijkomen na afloop van sport, én je hebt weinig insuline aan boord dan kunnen je bloedsuikers dus vrij snel gaan stijgen.