Inhoudsopgave
Wat is de reden voor een Tonsillectomie?
Redenen. Tonsillectomie wordt onder meer overwogen in geval van chronische tonsillitis, slaapapneu, peritonsillair abces, eetproblemen ten gevolge van vergrote amandelen en klachten van tonsilstenen.
Wat is een Adenoid?
Adenoïd is de medische term voor neusamandel en de tonsillen zijn de keelamandelen. De amandelen zijn verdikt klierweefsel in de neus-keelholte.
Kan een Keelamandel weer aangroeien?
Alleen het middelste, meest verdikte deel wordt weggenomen. De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
Hoe krijg je Amandelsteentjes weg?
Amandelstenen verwijderen
- Pak een spiegel, open de mond goed en schijn eventueel bij met een zaklamp. Als het goed is kun je de amandelstenen nu zien zitten.
- Steek je tong uit en zeg ‘Aaaah’.
- Nu kun je voorzichtig de amandelstenen verwijderen met het wattenstaafje of spuitje.
Waarom grote amandelen?
Naast de (keel)amandelen kunnen ook de neusamandelen een rol spelen. De voornaamste oorzaak is zwaarlijvigheid. Bij onderzoek vindt de arts soms grote amandelen. Een eventuele verwijdering zal men pas overwegen als de amandelen meer dan 50% vullen van de dwarse keelruimte tussen de voorste amandelpijlers.
Waarom keel amandelen eruit?
Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen te bestrijden, dan kan het verstandig zijn om de amandelen weg te laten halen. Vanzelfsprekend hangt het hierbij van de klachten af, of alleen de neusamandel of zowel keel- als neusamandelen verwijderd zullen worden.
Kunnen amandelen weer aangroeien?
Wat is de functie van de Ring van Waldeyer?
De ring van Waldeyer vormt een eerste barrière voor binnenkomende infecties via de neus en mond, zoals verkoudheden, griep en andere infecties.
Waarom neuspoliepen verwijderen?
Wanneer is een ingreep nodig? K.P.: “We gaan een ingreep uitvoeren als blijkt dat de neuspoliepen chronisch ontstoken zijn. Dit veroorzaakt voortdurende of steeds terugkerende verkoudheden of oorontstekingen. Maar ook als de neuspoliep te groot is, kan het zijn dat een ingreep nodig is.
Wat is een tongamandel?
Helemaal achter op de tong bevindt zich de tongamandel. Door deze ligging is de tongamandel meestal niet direct in de keel zichtbaar. Als in het verleden de keelamandelen zijn verwijderd, komt het een enkele keer voor dat de tongamandel zich vergroot. Deze vergrote tongamandel kan dan een brokgevoel geven.