Wat is de rol van de wethouders?

Wat is de rol van de wethouders?

Iedere wethouder heeft zijn eigen taakgebied, bijvoorbeeld onderwijs of financiën. De wethouder komt op voor de belangen van zijn taakgebied. Wethouders hebben hierover overleg met ambtenaren van het Rijk en de provincie. Ze hebben ook gesprekken met bewoners, bedrijven en organisaties.

Welke opleiding moet je doen voor burgemeester?

Hij moet ervoor zorgen dat de wetten en de besluiten van hogere overheden uitgevoerd worden. Er is geen opleiding om burgemeester te worden, je moet verkozen worden door de kiezers van een gemeente.

Hoe oud moet je zijn voor burgemeester?

De ideale leeftijd van de nieuwe burgemeester is 45 jaar. Van de tien recent benoemde burgemeesters zijn er acht tussen de 43 en 47 jaar. Twee zijn er ouder: de 53-jarige Henk Kosmeijer die burgemeester mag worden in Marum en de 55-jarige Lex Roolvink die is voorgedragen in het Brabantse Grave.

Wat is de betekenis van burgemeester?

Burgemeester. Zie burgemeester (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van burgemeester. Een burgemeester is een bestuursfunctionaris op gemeentelijk niveau. Internationaal is er een verscheidenheid aan functies en macht die een burgemeester heeft.

Hoe wordt een burgemeester benoemd?

Benoemen burgemeester. Een burgemeester wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (‘de Kroon’). Dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar.

Wanneer wordt de burgemeester gekozen in deelstaten?

In vrijwel alle deelstaten wordt de burgemeester direct door het volk gekozen. Zijn ambtstermijn duurt vier, vijf of zes jaar. Hij is niet alleen hoofd van de administratie maar ook van de gemeenteraad. De drie steden Berlijn, Hamburg en Bremen zijn deelstaten. De burgemeesters worden er door het deelstaatparlement en niet door het volk gekozen.

Hoe is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid?

De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Hij moet voorkomen dat er overlast is, en ordeverstoringen bestrijden. Hij mag openbare bijeenkomsten verbieden als er geen garantie voor de veiligheid is. De burgemeester heeft daartoe het gezag over de politie en de brandweer.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven