Wat is de samenstelling van de atmosfeer op Mars?

Wat is de samenstelling van de atmosfeer op Mars?

De atmosfeer op Mars bestaat voor het grootste deel uit koolstofdioxide. De lucht is er bovendien honderd keer ijler dan op aarde. Zelfs al had hij dezelfde samenstelling als de aardatmosfeer, dan nog bood de Marsomgeving astronauten niet genoeg zuurstof om te kunnen ademen.

Hoe ontstaat wind op Mars?

Buurplaneet Mars heeft nauwelijks een atmosfeer of wind, maar toch is het oppervlak bezaaid met duinen. Op aarde ontstaan die als de wind zandkorrels opeenhoopt en kunnen duinen door continue windwerking zelfs bewegen. Volgens Duits-Zwitserse computersimulaties kan ook de zwakke Marswind duinen vormen.

Wat is de gemiddelde temperatuur op Mars?

De gemiddelde temperatuur op Mars bedraagt -60° Celsius. In de winter kan de temperatuur aan de polen zakken naar -125° Celsius. In de zomer kan de temperatuur aan de evenaar oplopen tot 20° Celsius maar gedurende de nacht kan deze dan wel zakken tot ongeveer -73° Celsius.

Wat is de diameter van Mars?

Mars is in diameter ongeveer half zo groot als de Aarde en in massa ongeveer een tiende. De totale oppervlakte van de planeet is ongeveer even groot als het totaal aan landoppervlak op Aarde. Hoewel Mars een grotere massa en een groter volume heeft dan Mercurius, heeft hij een lagere dichtheid dan zowel Mercurius als de Aarde.

Wat is de atmosfeer van Mars?

Mars heeft een ijle atmosfeer die voor grofweg 95% uit koolstofdioxide bestaat. Grote verschillen. De atmosfeer van Mars is ongeveer 100 maal ijler dan de Aardse atmosfeer. Zonder deze thermische deken kan de planeet geen warmte vasthouden. De gemiddelde temperatuur op Mars bedraagt -60° Celsius.

Wat is de magnitude van Mars?

De planeet is kleiner dan de Aarde en met een (maximale) magnitude van -2,9 minder helder dan Venus en meestal minder helder dan Jupiter. Mars wordt wel de rode planeet genoemd maar is in werkelijkheid eerder okerkleurig. De planeet is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven