Inhoudsopgave
Wat is de statuten van de Vereniging van Eigenaars?
De regels waaraan de leden van de VVE zich dienen te houden staan omschreven in de statuten van de VvE. De statuten bestaan uit de (notarieel opgestelde) Akte van splitsing en kan worden uitgebreid met een Huishoudelijk Reglement. De splitsingsakte is bij het ontstaan van de VvE door de notaris opgesteld en vastgelegd.
Wat is wettelijk verplicht bij VvE?
Een VvE is wettelijk verplicht om een reservefonds te hebben. Hieruit kan een VvE kosten voor groot onderhoud betalen, bijvoorbeeld aan het dak of aan leidingwerk. Het geld voor het reservefonds moet op een aparte bankrekening staan op naam van de VvE.
Waar moet een VvE aan voldoen?
De Vereniging van Eigenaars moet aan een aantal verplichtingen voldoen, o.a.: De VvE moet worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De VvE moet beschikken over een reservefonds. De jaarstukken moeten worden opgesteld: een exploitatierekening, balans en toelichting op de balans.
Wat is de taak van het bestuur van een VvE?
VvE-bestuur doet de financiën en voert besluiten uit Het VvE bestuur kan uit één of meer bewoners bestaan. Ze worden benoemd door de eigenaars. Ook hier bestaat de mogelijkheid om voor bestuurders van buitenaf te kiezen. Het bestuur zorgt ook dat alle bewoners zich aan de gemaakte afspraken houden.
Wat valt onder de vereniging van eigenaren?
Een actieve VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex. Bijvoorbeeld de gevel of het dak. Alle eigenaars maken maandelijks geld over aan de VvE voor klein onderhoud en de gezamenlijke kosten. Ook is er een reservefonds.
Wie stelt de splitsingsakte op?
De splitsing in appartementsrechten en het ontstaan van een vereniging van eigenaars vinden plaats door middel van één akte: de akte van splitsing en de inschrijving daarvan in de openbare registers. De notaris stelt de akte op en bekrachtigt deze.
Wat valt onder VvE onderhoud?
Gezamenlijk onderhoud door VvE Een actieve VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex. Bijvoorbeeld de gevel of het dak. Alle eigenaars maken maandelijks geld over aan de VvE voor klein onderhoud en de gezamenlijke kosten. Ook is er een reservefonds.
Waarom een VvE oprichten?
Een VvE wordt opgericht als een gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten. De reden voor het oprichten van een VvE is dat de verschillende eigenaren van de appartementsrechten samen eigenaar zijn van het gehele gebouw. Een VvE is dan het vehikel waarin deze gezamenlijke eigenaren georganiseerd zijn.
Hoe zit een VvE in elkaar?
Een actieve VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex. Bijvoorbeeld de gevel of het dak. Alle eigenaars maken maandelijks geld over aan de VvE voor klein onderhoud en de gezamenlijke kosten. In dit fonds sparen de eigenaren voor groot onderhoud en verduurzaming.
Waar let kascommissie op?
De kascommissie controleert de boekhouding en de jaarrekening. Naast de controle op de cijfers informeert zij zich over het gevoerde financiële beleid, vraagt wie de rekeningen betaalt, vraagt wie het contante geld beheert en kijkt wie welke andere taken uitvoert op het gebied van financiën.
Wat controleert de kascommissie van de VvE?
Elke VvE heeft een kascommissie. De VvE kascommissie controleert de jaarstukken die door het bestuur zijn opgemaakt. Daarna brengt de kascommissie advies uit aan de VvE vergadering en adviseert zij om al dan niet decharge te verlenen.
Wat is een VvE Beheer?
Een VvE-beheerder is het aanspreekpunt voor de eigenaren binnen de VvE. De beheerder voert werkzaamheden uit voor de VvE op het gebied van administratie, financiën en technisch beheer. De Alliantie VvE Diensten bv beheert een deel van de VvE’s waarin de Alliantie (mede)eigenaar is.