Wat is de stratosfeer?

Wat is de stratosfeer?

De stratosfeer (van Latijn “stratum” (hier: laag), en Oudgrieks “σφαῖρα” (bol)) is de laag in de dampkring die zich bevindt tussen de troposfeer en de mesosfeer. Bij de evenaar begint de stratosfeer op ongeveer 17 kilometer boven het aardoppervlak (zeeniveau) en bij de polen op ongeveer 10 kilometer.

Wat is een dampkring?

De dampkring, of atmosfeer, is een dunne deken van lucht om de aarde. De dampkring houdt onze planeet op een comfortabele temperatuur (ongeveer 15 graden). Het laat de warmte van de zon tot op de grond doordringen en verhindert dat de uitgaande warmte in de ruimte ontsnapt.

Wat is de definitie van atmosfeer?

De atmosfeer is in de astronomie het totaal van de omhullende gassen die zich om een vast hemellichaam bevinden. De atmosfeer van de aarde wordt ook wel aardatmosfeer of dampkring genoemd.

Waarom vliegen vliegtuigen in de stratosfeer?

Eigenlijk zouden luchtvaartmaatschappijen liever veel hoger vliegen. Hoe hoger je vliegt, des te ijler de lucht. En dat betekent dat je minder luchtweerstand ondervindt en minder brandstof verbruikt.

Welk belang heeft water in de atmosfeer?

Water. Het gehalte aan water in de atmosfeer is sterk wisselend. Het komt voor als waterdamp en in mist, wolken en neerslag in vloeibare en vaste vorm. Water heeft een grote invloed op de energiebalans en speelt een rol bij het broeikaseffect waardoor warmte goed wordt vastgehouden.

Hoe ver is de dampkring van de aarde?

Toegevoegd na 2 minuten: De dampkring moet je niet zien als een ring ergens in de lucht, maar als een soort ballon waar wij als aarde inzitten. De dampkring begint dus vanaf het aardoppervlak, en eindigt, zoals gezegd, op een hoogte van ongeveer 10.000 kilometer.

Wat is een sfeer in de atmosfeer?

Term uit de literaire kritiek voor de gevoels- en gedachtewereld die kenmerkend wordt geacht voor een kunstwerk.

Waarom vliegen vliegtuigen niet hoger dan kruishoogte?

Vliegtuigen hebben snelheid door de lucht nodig om hun ‘lift’ te creëren. Hoe hoger je komt in de atmosfeer, hoe ijler (dunner) de lucht. Hierdoor moet je harder vliegen om dezelfde lift te kunnen genereren bij dezelfde invalshoek van de lucht tegen de vleugel.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven