Wat is de werking van een LDR?

Wat is de werking van een LDR?

Een lichtgevoelige weerstand of LDR (light-dependent resistor) is een elektrische component waarvan de weerstand beïnvloed wordt door de hoeveelheid licht die erop valt. De weerstandswaarde van een LDR wordt kleiner, naarmate de LDR sterker wordt belicht. Hierdoor kan de waarde van de weerstand sterk variëren.

Waar is een LDR sensor gevoelig voor?

De LDR is gevoelig voor de veranderingen in het licht dat op de weerstand valt en de NTC is gevoelig voor veranderingen in de temperatuur. Die twee weerstanden worden ook allebei gebruikt in automaten bijvoorbeeld de automaten die je op school hebt met lekkere dingen erin of drinken.

Welke weerstand voor LDR?

Een lichtgevoelige weerstand ook LDR (Light Dependent Resistor) is een component waarvan de weerstand hoger wordt bij minder licht. Wanneer het licht is, dan is de weerstand ongeveer 20KΩ. Wanneer het donkerder wordt, dan gaat te weerstand omhoog tot circa 100KΩ bij 10 Lux.

Hoe sluit je een LDR aan?

De linker LED gaat naar I/O pin 2, die daarnaast naar I/O pin 3 enzovoort. Verbind nu de min van het LED lampje (kortste pin) met de min van het breadboard Sluit vervolgens de LDR aan. Verbind een van de pinnen hiervan met de plus van het breadboard.

Hoe werkt een varistor?

De Varistor is een wat vreemde eend in de bijt ten opzichte van vele diodes. Dit is namelijk een spanningsafhankelijke weerstand (VDR=Voltage Depending Resistor). De weerstand neemt snel af zodra de spanning boven een bepaalde waarde stijgt. Daardoor zal de stroom door de varistor snel toenemen.

Hoe werkt een PTC?

Een PTC-weerstand is een weerstand met een positieve temperatuurcoëfficiënt, dit betekent dat de elektrische weerstand sterk toeneemt als de temperatuur toeneemt in een bepaald temperatuurbereik. De term PTC wordt meestal voor weerstanden gebruikt die flink niet-lineair zijn.

Waar gebruik je een NTC voor?

De afkorting NTC staat voor negatieve temperatuur coefficient. Een NTC is een type weerstand waarvan de waarde daalt als de temperatuur toeneemt. Dus: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de weerstand. Voor de NTC die in deze proef gebruikt werd, is het verband tussen temperatuur en weerstand weergegeven.

Waar wordt een NTC voor gebruikt?

Toepassing. De NTC kan gebruikt worden als sensor voor een weerstandsthermometer, waarbij de niet-lineaire karakteristiek gecompenseerd dient te worden voor een voldoende nauwkeurige meting. Het meetbereik is niet bijster groot, gewoonlijk van -40 tot 150 °C, maar voor huis-, tuin- en keukentoepassingen kan het voldoen …

Wat is de afkorting LDR?

Light-dependent resistor, lichtgevoelige weerstand.

Hoe bereken je de weerstand uit?

Wat is de wet van Ohm?

  1. De wet van Ohm is een formule die wordt gebruikt om de relatie te berekenen tussen elektrische spanning, elektrische stroom en weerstand in een stroomkring.
  2. U = I x R.
  3. Uitgeschreven betekent dit spanning = stroom x weerstand, of volt = amp x ohm of V = A x Ω.

Welke beveiliging maakt gebruik van varistors?

Varistors worden vaak toegepast als overspanningsbeveiliging, onder andere in bliksembeveiliging. Ook worden ze gebruikt om de spanningspieken bij het in en uitschakelen van inductieve (spoel) belastingen te voorkomen.

Welke varistor kiezen?

In principe moet de varistorspanning ongeveer 20% hoger zijn dan de voedingsspanning voor gelijkspanningen. Bij een bedrijfsspanning van 12 V DC zou dit 14,4 V zijn. Aangezien met deze spanning echter geen varistor wordt vervaardigd, moet de eerstvolgende hogere spanningswaarde worden gekozen; in dit geval 18 volt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven