Wat is een axiale belasting?

Wat is een axiale belasting?

Radiale- en axiale belastingen zijn de krachten die op lagers worden uitgeoefend. Radiale belastingen zijn krachten die haaks op de as werken. Axiale belastingen werken daarentegen in de lengterichting van de as op het lager. In de meeste gevallen is er sprake van een gecombineerde belasting.

Wat zijn de verschillende Wentellichamen?

Wentellagers zijn lagers die zijn opgebouwd uit een binnen- en een buitenring, met daartussen de wentellichamen. Deze wentellichamen zijn bijvoorbeeld kogels, cilinders, tonnen, kegels en naalden.

Wat is een groefkogellager?

Groefkogellagers zijn universeel bruikbare lagers, bestaande uit een massieve buiten- en binnenring en daartussen een kooi met kogels. Groefkogellagers zijn verkrijgbaar in eenrijige en tweerijige uitvoering. Naast open lagers bestaan tevens afgedichte varianten met slepende afdichtingen of afdekplaatjes.

Wat is een Flenslager?

Flenslagers zijn lagers die bij levering al in een behuizing zitten die het eenvoudig maakt om ze in een constructie te schroeven. In de behuizing bevinden zich twee, drie of vier schroefgaten, waardoor het geïntegreerde lager direct gemonteerd kan worden.

Wat is een axiale beweging?

radiaal – axiaal. Een axiale kracht is een kracht in de lengterichting van de as. Een radiale kracht is een kracht loodrecht op de lengterichting van de as.

Wat zijn radiale remmen?

Bij een radiale rempomp werkt de richting van de hevel in dezelfde richting als van de remcilinder. Bij beide rempompen wordt de remvloeistof in de richting van het stuur de leiding in geduwd. Hierdoor wordt er druk opgebouwd en worden de remblokken tegen de remschijf geduwd.

Hoeveel lagers zijn er?

Vanuit dit oogpunt worden lagers ondergebracht in drie hoofdcategorieën: radiale lagers, axiale lagers en lineaire lagers. De contacthoek tussen het lager en de as bepaalt het lagertype: radiale lagers hebben een contacthoek die kleiner dan 45° is, terwijl axiale lagers een contacthoek hebben die groter dan 45° is.

Waar is een lager van gemaakt?

Lagers kunnen worden gemaakt van kunststoffen maar ook van metalen. De wrijving van de lagers en tussen de lagers kan daarnaast verder worden vermindert door de juiste smeermiddelen toe te passen. Hierbij is de viscositeit belangrijk. Dit viscositeit is de vloeibaarheid van een vloeistof.

Waar wordt een lager voor gebruikt?

Een lager (leger, asblok, kussenblok, draagpot) is een machine-onderdeel waar een as of astap in draait. Een belangrijke taak van een lager is het verlagen van de wrijving tussen de verschillende onderdelen. De beweging is meestal een rotatie maar kan ook een lineaire beweging zijn.

Wat doen kogellagers?

Een kogellager is een rollend lager dat de wrijving van een draaibeweging vermindert door gebruik te maken van bolvormige kogels. Naast kogellagers bestaan er ook rollagers (waaronder de naaldlagers en tonlagers) en glijlagers (waaronder de spiraalgroeflagers).

Hoe werkt een naaldlager?

Een naaldlager is een rollend lager met langwerpige cilinders als rollende elementen. Een axiaal naaldlager of naaldtaatslager is vergelijkbaar met een axiaal cilinderlager met cilindrische rollen die dun zijn ten opzichte van hun diameter. Ook kunnen deze lagers zware belastingen opnemen.

Wat is de functie van lagers?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven