Wat is een diep water stroom?

Wat is een diep water stroom?

De stromingen, die de “transportband van de oceaan” genoemd worden en waarvan de wetenschappelijke naam de Noord-Atlantische Diepwaterpomp (Engels: Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) is, brengen gigantische hoeveelheden warm water naar het noorden van de tropen en keren terug naar het zuiden met koud …

Wat doet de diepwaterpomp?

In het Noordelijke gebied van de Atlantische oceaan smelt er veel ijs van de poolkappen, en dit smeltwater is relatief erg koud, en zinkt dus. Het zorgt voor een grote stroom van koud water die over de zeebodem stroomt. Dit staat ook wel bekend als de diepwaterpomp. Deze zeestromen verdelen de warmte over de Aarde.

Wat drijft de thermohaliene circulatie aan?

Zout water is 2 à 3 procent zwaarder dan zoet water, en koud water is zwaarder dan warmer water. Het zoutere water zal naar de bodem zinken en eenmaal aangekomen naar opzij wegstromen. Hierdoor ontstaat een convectiestroming, in dit geval thermohaliene stroming genoemd.

Wat is de thermohaliene circulatie hoe kwam men erachter?

De thermohaliene circulatie (THC) is het wereldwijde systeem van de zeestromen. Omdat het fenomeen het eerst werd waargenomen in de Atlantische Oceaan, wordt dit de Noord-Atlantische Diepwaterpomp genoemd, ook het gehele systeem. Het wordt wel aangeduid als de transportband van de oceaan.

Hoe ontstaat een stroming?

Zeestromen zijn continue bewegingen van het oceaanwater, voor het grootste deel veroorzaakt door de energie van de zon. Dit is een combinatie van zeestromingen aan de oppervlakte, onderzeese stromingen, en opwellingen die samen de algemene circulatie vormen die het warmtetransport over de aarde verzorgt.

Hoe werkt de thermohaliene circulatie?

De thermohaliene circulatie werkt als volgt: Uit de tropen stroomt warm water in de Atlantische Oceaan richting het noordoosten. Een deel van dit water verdampt, waardoor het water zouter wordt. Vervolgens koelt het water weer af. Na een tijd is het water zo sterk afgekoeld dat zelfs een deel bevriest.

Welke zeeen ZIJN warm?

De warme Golfstroom wordt waarschijnlijk aangestuurd door enorme wervels in de wateren rond Zuid-Afrika. Daardoor lekt warm water uit de Indische Oceaan naar de Zuidelijke Atlantische Oceaan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven