Wat is een Hangspant?

Wat is een Hangspant?

Spanten voor een hellend dak Een voorbeeld hiervan is de hangspant. Bij boerderijen past men ook wel de zogenaamde Verbeterd-Hollands spant. Ook voor hellende daken kunnen vakwerkspanten worden gebruiken en gelamineerde of verlijmde spanten. Verder worden ook steekspanten gebruikt voor hellende daken.

Hoe dik is een gording?

Een gording heeft een kopmaat/houtzwaarte van minimaal 7 CM x 7 CM. Andere standaardmaten zijn 7,5 CM x 17,5 CM, 7,5 CM x 25 CM en 7,5 CM x 30 CM. Meestal wordt hiervoor Douglas of vuren hout gebruikt. Betreft de spanten zijn de maten te uiteenlopend, afhankelijk welke materiaal er gebruikt wordt.

Wat zijn Spantbenen?

2. Ook: spantconstructie. Een spant is een houten of stalen balkenstelsel waarop het dakbeschot van een hellend dak geplaatst wordt. De spantbenen (kapbenen, kapspruiten) zijn hier de schuine “verticale” balken van het dakgebint die aan de onderzijde van de dakbedekking (het dakbeschot) grenzen.

Welke balken voor spanten?

Bij een licht zadeldak volstaat een sectie van 38 x 125mm voor de spantbenen, de ligger daarentegen word beter 38 x 140mm. Ik zou het dak langs beide lange zijden laten oversteken, dat oogt een stuk beter. Timmer elk spant met drie multiplex (10 à 12mm) knoopplaten per zijde in elkaar (twee onderaan, één in de nok).

Wat zijn spanten en gordingen?

Een gording is een meestal houten of stalen horizontale balk, in de lengterichting van het dak, waarop het dakbeschot van een hellend dak geplaatst wordt. De gordingen zijn de horizontale balken van een dakgebint. De verticale balken heten spanten of sporen.

Wat is een gording in de bouw?

Een gording is een houten balk of ligger aangebracht in de lengterichting van kap of dak, de twee korte zijden zijn evenwijdig aan het te dragen dakvlak. Gordingen dienen voor het dragen van de dakhuid, bestaande uit dakbeschot met de dakbedekking en verdere belastingen zoals wind en sneeuw.

Hoe dik palen overkapping?

Wij rekenen met 5 centimeter dikte per meter die overbrugd moet worden. Een voorbeeld: u gaat een overkapping bouwen met een dakconstructie die 3 meter moet overbruggen. Dan heeft u een balk nodig van 3 keer 5 cm dus 15 centimeter dik.

Hoeveel afstand tussen gordingen?

Gordingen dienen voor het dragen van de dakhuid, bestaande uit dakbeschot met de dakbedekking en verdere belastingen zoals wind en sneeuw. Gordingen lopen van spant tot spant of van spant tot muur of andere oplegpunten. Bij houten kappen is de onderlinge afstand van de gordingen zo’n 110 tot 150 cm.

Wat is een Gordingendak?

Bij een gordingendak wordt de dakconstructie opgebouwd op basis van gordingen. Deze gordingen zijn dwarsbalken die evenwijdig lopen met de dakgoot. Aan weerszijden worden de gordingen ingemetseld in de muur.

Hoe maak ik een spant?

Spanten worden doorgaans gebruikt om daken, bruggen en andere structuren te ondersteunen. Om een eenvoudige houten spant te maken, bevestig je een aantal voorgesneden balken in een gekozen configuratie binnen een stevig, driehoekig frame, wat helpt om het gewicht van de structuur gelijkmatiger te verdelen.

Hoe ver moeten gordingen uit elkaar?

Een afstand tussen 5,50 en 5,70 meter kun je nog steeds met standaard houten gordingen overbruggen.

Wat is een houten gording?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven