Wat is een manische episode?

Wat is een manische episode?

Een manie is een periode van minstens een week, waarin je het grootste gedeelte van de tijd in een abnormaal goede stemming bent, weinig slaap nodig hebt en overloopt van energie óf juist erg prikkelbaar bent. Een manie is niet hetzelfde als hypomanie.

Wat is het verschil tussen manisch depressief en bipolaire stoornis?

Bij een manie ben je uitgelaten, hyperactief, niet te stuiten. Bij een depressie juist somber, heb je nergens interesse meer in. Als je stemming erg wisselt tussen die uitersten wordt dit ook wel manisch depressief of een bipolaire stoornis genoemd.

Wat is bipolaire storing?

Bij een bipolaire stoornis heeft u manische periodes en depressieve periodes. Tussendoor zijn er periodes waarin u zich normaal voelt. U bent veel actiever en opgewekter dan u gewend bent. U wordt snel boos als iets niet gaat zoals u het wilt.

Hoe krijg je bipolaire stoornis?

Het is nog niet bekend hoe een bipolaire stoornis ontstaat. Wel zijn er bepaalde omstandigheden bekend, waarin je meer risico loopt op een manische depressie. Het gaat meestal om een combinatie van biologische, sociale en psychologische factoren. De stemmingsstoornis komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Hoe herken je iemand die manisch is?

Symptomen van een manie bij een bipolaire stoornis extreem uitgelaten stemming, overdreven vrolijk zijn. snel boos zijn en ruzie maken. nauwelijks behoefte aan slaap hebben, vaak ’s nachts klaarwakker zijn. veel praten, bellen of e-mailen.

Wat is bipolaire gevoeligheid?

Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis. Naast depressies zijn er vaak manieën: periodes met een overdreven vrolijke of uitgesproken prikkelbare stemming. Zowel in het diepste dal van de depressie als tijdens de hoogste piek van de manie kunnen psychoses voorkomen.

Is een bipolaire stoornis en persoonlijkheidsstoornis?

De borderlinepersoonlijkheidsstoornis (BPS) en de bipolaire stoornis (BS) zijn beide ernstige en chronische psychische aandoeningen. Cliënten waarbij sprake is van een of beide stoornissen, geven vaak aan veel last van de symptomen te hebben.

Wat als je een bipolaire stoornis hebt?

Bij een bipolaire stoornis heeft u manische en depressieve periodes. In een manische periode bent u veel opgewekter, actiever en zelfverzekerder dan u gewend bent. Of u voelt zich opgejaagd, doet dingen zonder er goed over na te denken en wordt sneller boos dan normaal.

Is een bipolaire stoornis een persoonlijkheidsstoornis?

Hoe herken ik bij iemand een bipolaire stoornis?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven