Wat is een Smaakstoornis?

Wat is een Smaakstoornis?

Een smaakstoornis betekent meestal een vermindering van de smaak, minder vaak een foute smaakwaarneming. In zeldzame gevallen kan het ook gaan om het volledig wegvallen van de smaak.

Hoe kan je het beste proeven?

Proeven doen we via de smaakpapillen, die zich op de bovenkant van de tong bevinden. Op de tong vang je een smaak op: we kennen de basissmaken zoet, zout, bitter, zuur en hartig (umami). In de mondholte worden de temperatuur en de structuur van wat je eet of drinkt opgemerkt.

Hoe lang heb je Corona klachten?

Deze klachten kunnen tot enkele weken en soms zelfs meerdere maanden na een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2 aanhouden.

Welke medicijnen geven smaakverlies?

Een droge mond kan bijdragen aan de smaakstoornissen. De slaapmiddelen zopiclon en zolpidem en het geneesmiddel lithium, dat wordt gebruikt door mensen met een manische depressie, zijn andere geneesmiddelen met een psychische werking waarbij smaakstoornissen relatief vaak als bijwerking voorkomen.

Wat is hypogeusie?

Bij hypogeusie is sprake van een verminderd smaakvermogen. Er zijn verschillende oorzaken bekend voor het ontstaan van hypogeusie. Een veel voorkomende oorzaak van verminderde smaak is het optreden van xerostomie. Dit is een vermindering van de speekselproductie, wat leidt tot een droge mond.

Wat is dysgeusie?

dysgeusie: verstoorde sensatie van normale smaak, vieze smaaksensatie bij normaal gesproken plezierige smaken; gustatorische agnosie: onvermogen om een smaak te herkennen, bij normale smaakprocessing, spraak en algemene intellectuele functies.

Hoe proef je smaak?

Op onze tong zitten namelijk smaakpapillen waarmee we proeven. We kunnen vijf verschillende basissmaken herkennen: zout, zoet, zuur, bitter en umami. Onze tong bezit ook tastzintuigen waarmee we ons voedsel voelen. We kunnen voelen wat de textuur is: korrelig of glad, zacht of hard, draderig of slijmerig.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven