Wat is een springvloed?

Wat is een springvloed?

of springtij, tweemaal per maand voorkomende, zeer hoge vloedstand in oceanen en zeeën, één a twee dagen na volle maan en nieuwe maan. Bij eerste en laatste kwartier ontstaan zeer lage vloedstanden: zogenaamde doodtij.

Hoe vaak per dag is het eb en vloed?

Dat komt omdat de aarde en de maan samen om elkaar heen draaien. Daarbij wordt het water aan de andere kant van de aarde naar buiten geslingerd. Vergelijk het met een emmer water die je ronddraait. Het water wil naar buiten, als in een centrifuge, en zo hebben we dus 2 keer per etmaal vloed en twee maal eb.

Wat is eb en vloed wikikids?

De aantrekkingskracht van de maan en aantrekkingskracht van de zon merken wij op aarde door eb (laag water) en vloed (hoog water). Het is twee keer per dag eb en twee keer per dag vloed. Er ontstaat daar een getijdenberg; aan die kant van de aarde is het dus vloed.

Waardoor is het eb en vloed?

Bij hoog water is het vloed en bij laag water is het eb. De oorzaak van eb en vloed heeft alles te maken met zwaartekracht. Ook al het water op aarde wordt door de maan aangetrokken. Zo komt het dat het water, aan de kant waar de maan staat, hoger is.

Wat is springtij wikikids?

Springtij en Doodtij Als de zon en de maan op een lijn staan (bij nieuwe maan en bij volle maan) hebben we te maken met een extra hoge vloedberg: Springtij. De kracht van de zon en de maan versterken elkaar. Als de zon en de maan haaks op elkaar staan, minimaliseren zij elkaars invloed en spreken we van doodtij.

Hoe hoog is springvloed?

Springtij is een vloed die het gevolg is van getijdenwerking, die veroorzaakt wordt door de zwaartekracht van de zon en de maan die elkaar versterken. De maximale hoogte van het water is hierdoor hoger dan normaal bij een normale vloed, die vrijwel alleen door de maan wordt veroorzaakt.

Hoe wordt een springvloed veroorzaakt?

Wat is springvloed wikikids?

Als de zon en de maan op een lijn staan (bij nieuwe maan en bij volle maan) hebben we te maken met een extra hoge vloedberg: Springtij. De kracht van de zon en de maan versterken elkaar. Als de zon en de maan haaks op elkaar staan, minimaliseren zij elkaars invloed en spreken we van doodtij.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven