Wat is een Stolpkap?

Wat is een Stolpkap?

Jaren 30 woning met stolpkap. Deze vrijstaande jaren 30 woning met stolpkap, ook wel een pyramidedak genoemd, heeft ter plaatse van de uitbouw aan de voorgevel een verlaagde goot. Daardoor ontstaat een soort van mansardekap. Deze zorgt samen met de dakkapel voor meer uitstraling aan de woning.

Hoe noem je een schuin dak?

Dakvorm

naam beschrijving
lessenaarsdak een schuin dak, hellend in één vlak
zadeldak een dak met twee dakschilden die aan de bovenzijde die bij de nok samenkomen (meest voorkomende daktype)
wolfsdak een (zadel)dak met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden (ook wel dak met wolfseinden genoemd)

Hoe heet een puntdak?

Een tentdak, ook wel paviljoendak, piramidedak of puntdak genoemd, bestaat uit minstens vier driehoekige dakvlakken die boven in het nokpunt samenkomen. De grootte van de dakschilden kan onderling variëren, waardoor meerdere dakvormen mogelijk zijn. De ruimte onder een tentdak is vanwege de steile dakvlakken klein.

Wat is een Noordboomdak?

Schilddak als noordboomdak De noordboom is de plaats waar 2 dakschilden elkaar raken aan de bovenzijde. De noordboomlijn is de schuine lijn gevormd door 2 dakvlakken die elkaar ontmoeten boven een hoek van een gebouw.

Welke dakvormen zijn er?

Dakvormen of kapvormen zijn onder meer:

  • Gebogen dak, hol en bol (zie ook halfrond dak, tondak, parabooldak, schaaldak, spitsboogdak)
  • Gebroken dak: “Knikdak”, hol en bol en Mansardedak.
  • Golvend dak.
  • Granaatvormig dak.
  • Kameeldak.
  • Kegeldak.
  • Klokdak.
  • “Knikdak”, hol en bol (“knikkap”, een gebroken dak)

Wat is een hellend dak?

Een hellend dak wordt ook wel een schuin dak genoemd en kent vele vormen. Het is de meest gebruikt vorm bij huizen en kent ook weinig nadelen ten opzichte van platte daken. Afhankelijk van de dakbedekking van het schuine dak, gaat het minimaal 30 jaar en soms wel meer dan 100 jaar mee. …

Welke dakvormen?

Waarom een schuin dak?

Hellende daken zijn ontworpen om bestand te zijn tegen sneeuw, ijs, water en wind. Met hun driehoekige vorm zijn ze stabiel, steviger en zorgen ze voor een perfecte waterafvoer. Sommige pannen, zoals natuurleien, zijn uiterst sterk, ondoordringbaar en brandvertragend.

Hoeveel soorten daken zijn er?

Zadeldaken behoren nog steeds tot de populairste soorten daken omdat ze bij heel wat verschillende bouwstijlen passen….Mogelijke dakbedekkingen.

Dakbedekking Prijs/m² Levensduur
Kleidakpannen €35 – €65 100 jaar
Betonnen dakpannen €20 – €40 30 jaar
Kunstleien €65 – €75 30 jaar
Natuurleien €110 – €120 90 jaar

Wat is een dak met 2 ruggen?

Het dak bestaat uit twee hellende dakschilden die tegen elkaar geplaatst worden in de vorm van een omgekeerde ‘V’. De dakvlakken worden onder een hellingshoek van minstens 15 graden geplaatst, maar je kan het dak net zo steil maken als je wil.

Hoe heten uitstekende delen van een dak?

‘Dakopstand’: opstaand deel in het dak waartegen de dakbedekking wordt opgezet. ‘Dakrand’: de plaats waar de beëindiging van het dakvlak en de beëindiging van het bouwwerk samenvallen. ‘Dakruiter’: Torentje op de nok van een gebouw, vaak een kerk. ‘Daktuin’: het tuingedeelte van een tuindak.

Wat is de meest voorkomende dakhelling?

Standaard worden al onze woningen gebouwd met een dakhelling van 48 graden. Bij een aantal woningen is het mogelijk de dakhelling aan te passen naar 53 graden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven