Wat is een verspilling Lean?

Wat is een verspilling Lean?

Verspilling (waste) is alles wat geen waarde toevoegt aan het product of de dienst in de ogen van de klant. Alle processtappen kosten tijd en geld. Binnen Lean zijn er overigens ook activiteiten waarvoor de klant niet wil betalen, maar die wel noodzakelijk zijn voor de waardetoevoegende activiteiten.

Wat zijn de 7 verspillingen?

Maar wat zijn nu precies de zeven verspillingen van Lean Manufacturing. Dit zijn ook wel de volgende: Transport, Inventory, Motion, Waiting, Over Processing, Over Production en Defects.

Wat zijn voorbeelden van Overprocessing?

Minder werk uitvoeren dan noodzakelijk is een groot probleem, maar wordt in de meeste processen goed geïdentificeerd doordat dit vaak leidt tot een tekortkoming. Een goed voorbeeld van overprocessing is herstelwerk.

Wat is Overprocessing?

Overprocessing, ook wel overbewerking genoemd, is simpel gezegd meer doen voor de klant dan nodig is. Tot het uiterste gaan voor je opdrachtgever (klant) is een goede bedrijfsmentaliteit, maar als het geen extra waarde meer toevoegt voor de klant spreken we van een verspilling in tijd, geld en moeite.

Wat zijn de 8 verspillingen?

De 8 verspillingen van Lean

 • Verspilling 1: wachten. Wachten wordt veroorzaakt door een proces wat niet goed doorloopt.
 • Verspilling 2: overbewerking.
 • Verspilling 4: transport.
 • Verspilling 5: fouten.
 • Verspilling 6: overproductie.
 • Verspilling 7: beweging.
 • Verspilling 8: talent.

Wat zijn de 5 Lean principes?

De 5 principes van Lean Management

 • WAARDE: specificeer de toegevoegde waarde voor je klant.
 • WAARDESTROOM: definieer alle activiteiten van je proces.
 • FLOW: verwijder alle overbodige activiteiten.
 • PULL: zet je klant aan het stuur.
 • PDCA: streef naar perfectie.

Wat is waarde stroom?

De Value Stream Een waardestroom is de verzameling van activiteiten die nodig zijn om een product of service te produceren/leveren en uiteindelijk te bezorgen bij de klant.

Wat is waardetoevoegende tijd?

Waardetoevoegend Dit zijn activiteiten die rechtstreeks klantwaarde toevoegen aan het product of dienst. Lean gebruikt daar de volgende strenge voorwaarden voor: De klant moet voor de activiteit willen betalen. Het product of de dienst wordt door de activiteit getransformeerd.

Welk soort verspilling is het zoeken naar middelen die nodig zijn om het werk uit te voeren?

Verspilling 3: voorraad Maar als je je bedenkt dat opslag en het zoeken naar de juiste middelen tijd en geld kosten, levert het je niets op. Zorg daarom dat de voorraad precies genoeg is voor wat je nodig hebt. Dit betekent natuurlijk wel dat het proces goed moet verlopen om te weten hoeveel voorraad je nodig hebt.

Wat zijn Waardestromen?

Een waardestroom is de verzameling van activiteiten die nodig zijn om een product of service te produceren/leveren en uiteindelijk te bezorgen bij de klant. Vergelijk het met alle stappen die doorlopen worden om een hypotheek aan te vragen, een applicatie te ontwikkelen of een hotelovernachting te boeken.

Waarom Waardestroomanalyse?

Met een waardestroomanalyse breng je een bepaald proces van A tot Z in kaart. Hierbij kijk je vooral naar hoe de waarde voor je klant tot stand komt. Wat wil de klant graag hebben en waar zit voor hem/haar de waarde precies? Als je dat weet, kun je ook zien waar onnodige processtappen zitten die je kunt elimineren.

Wat is geen Lean principe?

De activiteiten waar de klant zelf geen waarde aan hecht onderscheidt Lean in twee groepen: Business Value Added: Activiteiten die nodig zijn om het bedrijf draaiende te houden. Deze moet je zoveel mogelijk minimaliseren. Non Value Added: ‘Waardeloze’ activiteiten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven