Wat is er bijzonder aan Saturnus?

Wat is er bijzonder aan Saturnus?

Saturnus is de op één na grootste planeet in het zonnestelsel. Saturnus doet er zo’n 29,46 jaar over om een baantje rond de zon af te leggen. En het is zoals Jupiter een gasplaneet. Saturnus was de eerste planeet waarvan we de ringen konden zien.

Waar komt het licht vandaan op Saturnus?

Poollicht op Saturnus wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die in de atmosfeer terechtkomen van Saturnus en daar het poollicht veroorzaken, niet zoals op Jupiter waar de maan Io voor poollicht zorgt. De processen van het poollicht kan je goed vergelijken zoals deze op de Aarde.

Hoe snel draait Saturnus om zijn as?

Saturnus (planeet)

Saturnus
Rotatietijd 10 uur, 33 minuten en 38 seconden
Afplatting 1 / 10,21
Periode (P) 10.759,22 dagen (29,46 jaar)
Waarnemingsgegevens

Hoe vaak kan de aarde in Saturnus?

Onze aarde past 760 keer in Saturnus, terwijl Saturnus maar 95 keer zwaarder is dan de aarde. Dit komt omdat Saturnus grotendeels uit lichte gassen bestaat. Als je een oceaan zou hebben waar Saturnus in past, dan zou hij blijven drijven.

Hoeveel ringen heeft Saturnus?

Ringen | Saturnus – Reuzenplaneten.nl. De ringen van Saturnus zijn het meest uitgebreide ringensysteem van elke planeet in ons zonnestelsel. De twaalf ringen bestaan uit miljarden kleine deeltjes, variërend in grootte van centimeters tot tientallen meters, die met z’n allen in een baan rond Saturnus draaien.

Kan je staan op Saturnus?

Voor het eerst in bijna 800 jaar staan Jupiter en Saturnus bijna op dezelfde plek: maar waar moet je kijken? Tussen 17.00 en 18.00 uur maandagavond lekende planeten Jupiter en Saturnus vanaf de aarde bijna op dezelfde plek in het heelal te staan. Het was weer voor het eerst in bijna 800 jaar.

Wat is de temperatuur van Saturnus?

Als we kijken naar verder gelegen planeten dan daalt het kwik in de thermometer snel: Jupiter: min 121 graden Celsius, Saturnus: min 130 graden Celsius, Uranus: min 205 graden Celsius en uiteindelijk Neptunus met min 220 graden Celsius.

Welke kleuren heeft Saturnus?

De kleuren van de acht planeten in ons zonnestelsel zijn al langer bekend: Mercurius is grijs, Venus is beige, de aarde is blauw, Mars is rood, Jupiter is oranje-wit, Saturnus is geel en Uranus en Neptunus zijn blauw.

Welke planeet heeft de meeste manen?

Jupiter en Saturnus hebben verreweg de meeste manen in ons zonnestelsel. Uranus heeft er 27, Neptunus veertien, Mars twee en de aarde één. De twintig manen zijn ontdekt met behulp van de gigantische Subaru-telescoop op Maunakea (Hawaï).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven