Wat is er gevaarlijk aan een tornado?

Wat is er gevaarlijk aan een tornado?

Een tornado is een zware windhoos, een wervelwind, die als trechtervormige slurf onder een buienwolk zichtbaar is. Tornado’s zijn gevaarlijk, vooral door hun enorme kracht en de hevige wervelingen om een verticale as. Het gebied met hoge windsnelheden is doorgaans kleiner dan een kilometer.

Hoe ontstaat een windhoos?

Bij een windhoos of tornado gaat het om een kolom lucht die snel rondwervelt en waarin zich grote drukverschillen voordoen. Zo ontstaat een soort draaikolk met een grote opwaartse kracht. Windhozen ontstaan bij onweerswolken. De atmosfeer moet heel vochtig zijn.

Waar is Tornado Alley?

Vooral de Tornado Alley, van midden-Texas tot het oosten van Nebraska en Iowa heeft last van tornado’s. Voornamelijk in april, mei en juni. Vochtige warme lucht stroomt vanuit de Golf van Mexico noordwaarts en komt in Tornado Alley in aanraking met droge woestijnlucht uit Mexico en koude lucht uit Canada.

Hoe ziet een windhoos eruit?

Een windhoos is een wervelwind (een snel draaiende kolom lucht) die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. Soms bevat de windhoos objecten die tijdens de tocht over het aardoppervlak zijn opgezogen.

Kan er een tornado in Belgie komen?

In België komen jaarlijks gemiddeld 3 tot 5 hozen tot ontwikkeling. Een van de belangrijkste tornado-situaties in onze streken was die van 25 juni 1967.

Wat moet je doen als er een tornado op komst is?

Thuis

  1. Ga je huis niet uit,
  2. Ga onder een matras liggen,
  3. Blijf ver uit de buurt van ramen (rondvliegend glas is dodelijk!),
  4. Probeer onder een zware tafel, werkbank zonder gereedschap of onder andere zware meubels te liggen, (rondvliegend gereedschap is dodelijk!),

Hoe ontstaat een stofhoos?

Een stofhoos (ook zandhoos of stofduivel genoemd) is een kleine, relatief zwakke wervelwind die op warme dagen kan ontstaan door convectie in de lucht boven een sterk opgewarmd oppervlak.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven